Dostupni linkovi

Dačić kaže da Srbija ne može da prihvati plan po kojem je Kosovo nezavisna država


Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije u Skupštini Srbije 26. oktobar 2022.
Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije u Skupštini Srbije 26. oktobar 2022.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je u petak 11. novembra da su osnove francusko-nemačkog plana za Srbiju neprihvatljive jer plan prvo polazi od toga da je Kosovo nezavisno.

O postojanju takozvanog francusko-nemačkog plana govorili su 3. novembra u Berlinu nemački kanceral Olaf Scholz i predsednica Evropske komisija Ursula von der Leyen. Von der Leyen je potvrdila da je ovaj plan sada "integrisan u proces dijaloga".

Dobrosusedski odnosi između Kosova i Srbije zasnivaće će se na jednakim pravima, stoji u dokumentu koji je objavila medijska mreža specijalizovana za politike Evropske unije (EU), Euractiv.

Ovaj medij navodi da je reč o takozvanom nemačko-francuskom planu o rešavanju spora između Srbije i Kosova.

Zvaničnici EU ne žele da se izjašnjavaju o sadržini francusko nemačkog plana.

Međutim, šef evropske diplomatije Žozep Borelj (Josep Borrell) je prošle nedelje potvrdio da su Beograd i Priština primile ovaj plan, te su evropskim predstavnicima već predali svoje komentare.

O postojanju francusko-nemačkog plana je prvi govorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je 8. oktobra izjavio da su Francuska i Nemačka iznele predlog da Srbija dopusti ulazak Kosova u međunarodne institucije i organizacije, uključujući Ujedinjene nacije (UN) u zamenu za brzo članstvo Srbije u EU.

Dačić je rekao da Srbija ne može da podrži političko rešenje o tome kako Kosovo kao nezavisna država treba da izgleda ako za nju to pitanje nezavisnosti nije rešeno.

"Naše odluke o uvođenju sankcija Rusiji i direktno i indirektno imaju uticaja na našu poziciju oko Kosova, ako to uradimo malo ćemo da naljutimo tradicionalne prijatelje", rekao je Dačić u gostovanju na televiziji Pink, 11. novembra.

On je dodao da Srbija treba da ima pruženu ruku ka svim stranama sveta i da treba da bude usmerena na svoje nacionalne interese.

"Srbija mnogo rizikuje uvođenjem sankcija Rusiji, ona nema garant da time neće ugroziti svoje nacionalne interese. Mi nemamo garant nekog sa Zapada da će ti interesi biti zaštićeni", rekao je šef diplomatije Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da bi Srbija možda mogla da promeni stav o uvođenju sankcija Rusiji samo ako joj, kako je rekao, nad glavom bukvalno bude visio Damoklov mač.

On je odgovarajući na pitanja novinara u Parizu rekao da to trenutno nije slučaj.

Vučić se u Parizu sastao sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron) 10. novembra.

Vučić je naveo da Srbije ne odstupa od politike koja se zasniva na zaštiti međunarodnog prava i osudi onih koji to pravo krše i ulaze na teritoriju drugih zemalja, ali i na stavu da ne vodi politiku sankcija.

Zvaničnici Evropske unije i Sjedinjenih Država su u više navrata pozivali Srbiju da se pridruži sankcijama.

Zvanični Beograd se oslanja na Rusiju u pokušajima da onemogući članstvo Kosova u međunarodnim institucijama i organizacijama. Takođe Srbija u potpunosti zavisi od Rusije u snabdevanju gasom.

XS
SM
MD
LG