Dostupni linkovi

Dačić sa Hilom: Prisustvo američkih kompanija u Srbiji dokaz dobrih odnosa sa SAD


Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, nakon razgovora sa ambasadorom SAD Kristoferom Hilom, 1. novembra izjavio je da je prisustvo američkih kompanija koje uspešno posluju u Sbiji dokaz dobrih ekonomskih odnosa između dve države.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, sagovornici su se saglasili da sve napore treba usmeriti na nastavak dijaloga, jer je razgovor jedini pravi put za rešavanje otvorenih pitanja i za postizanje održivog dogovora.

Ambasador Hil je ponovio podršku SAD Evropskoj Uniji u planiranoj integraciji Srbije i drugih država Zapadnog Balkana i dodao da će Amerika uvek podržati napore na produbljivanju regionalne ekonomske saradnje na način koji promoviše integraciju sa Evropskom unijom, prenosi Beta.

Prvi potpredsednik vlade Dačić je pozdravio jučerašnje razgovore privredne delegacije SAD i najviših zvaničnika Srbije o daljem jačanju ekonomske saradnje, strateškim partnerstvima, kao i o potencijalima za investicije u energetiku, sektor informaciono-komunikacionih i zelenih tehnologija.

On je istakao da je Srbija posvećena političkom dijalogu i ulaganju dodatnih napora kako bi se bilateralni odnosi sa SAD podigli na viši nivo i kako bi se unapredila saradnja u svim oblastima i dodao da za Srbiju očuvanje mira i stabilnosti u regionu ostaje jedan od ključnih prioriteta.

Dačić je naglasio da je Srbija inicijator i pokretač brojnih projekata koji na najbolji način povezuju države Zapadnog Balkana i da je zbog toga prepoznata kao pouzdan partner svima onima koji žele da rade na zajedničkom evropskom putu.

Dan ranije, u ponedeljak 31. oktobra, predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u Beogradu sa predstavnicima nekih od najvećih američkih globalnih korporacija o daljem jačanju i razvoju bilateralne ekonomske saradnje, novim strateškim partnerstvima, kao i o potencijalima za investicije u oblastima energetike, ICT i zelenih tehnologija, a iz Predsedništva je saopšteno da je to prva privredna misija Vlade SAD u regionu nakon više od 20 godina.

Iz Predsedništva Srbije je saopšteno da su se sagovornici saglasili da što pre treba krenuti sa konkretizacijom saradnje u brojnim oblastima i da je u tom cilju neophodno intenziviranje susreta privrednika Srbije i SAD.

Predsednik Srbije je poručio da poslovanje svetski poznatih korporativnih imena u Srbiji kao što su CISCO, DELL, IBM, ORACLE, ali i drugih kompanija sa globalnom reputacijom, "predstavlja čvrstu i ozbiljnu poslovnu preporuku za Srbiju".

Sastanku su prisustvovali i premijerka Srbije Ana Brnabić i pojedini ministri. Takođe je bio prisutan i američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil. U američkoj delegaciji bili su predstavnici oko 25 kompanija.

XS
SM
MD
LG