Dostupni linkovi

Ivanoviću batine, Đukanoviću duševna bol


Milo Djukanović, arhivski snimak
Milo Djukanović, arhivski snimak

U Osnovnom sudu u Podgorici počelo, pa prekinuto, pripremno ročište po tužbi predsjednika Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića protiv direktora „Vijesti“ Željka Ivanovića pošto su Ivanovićevi branioci tražili izuzeće sudije Nenada Otaševića.

Nakon dva sata rasprave sudija Nenad Otašević saopštio je odluku prema kojoj se dopušta proširenje tužbenog zahtjeva kojim su zastupnici bivšeg premijera Mila Đukanovića tražili da se presuda odmah po pravosnažnosti objavi u dnevnom listu „Vijesti“. Dok je na drugoj strani odbio prijedlog odbrane tuženog direktora „Vijesti“ Željka Ivanovića „Deili Pres“ da bude saslušan niz svjedoka. Pored ovoga sudija Otašević je odbio predlog odbrane da bude saslušan i sam tužilac Milo Đukanović. Branioci Željka Ivanovića su zatražili izuzeće sudije Otaševića, ocijenjujući da je nepristrasan u ovom slučaju. Branioci Ivanovića su ocijenili da je bilo nemoguće da sudija Otašević koliko je trajala pauza ocijeni kvalitat i vrijednost dokaznih predloga odbrane. O zahtjevu za izuzeće sudije Otaševića odlučiće Predsjednik Osnovnog suda. Tokom rasprave zastupnici Mila Đukanovića advokati Ana Kolarević i Dragoljub Kolarević su saopštili da na osnovu tužbenog zahtjeva i odgovora sud može odmah da donese osuđujuću presudu protiv Ivanovića. Podsjetimo. Đukanović je tužio Ivanovića zbog izjava iznijetih nakon što je Ivanović napadnut 1. septembra tokom proslave desetogodišnjice postojanja „Vijesti“. Ivanović je, između ostalog, rekao da je njegovo premlaćivanje: „Čestitka od onih koji vladaju Crnom Gorom, a to je Milo Đukanović i njegova familija, bilo biološka ili kriminalna“. Zbog te izjave Milo Đukanović je zatražio milion eura. Obrazlažući visinu odštetnog zahtjeva Đukanovićev advokat Ana Kolarević je rekla da moralne vrijednosti, duševni bol njenog klijenta, vrijede mnogo više od traženih milion eura, ali da bi: „Taj iznos predstavljao svojevrstan ugođaj za tužioca“.

Govoreći o spornoj izjavi datoj nakon premlaćivanja direktor „Vijesti“ Željko Ivanović je rekao da nije time optužio Đukanovićevu porodicu da su poslali batinaše na njega, već da je upotrijebio metaforu kojom je sugerisao da je Đukanović taj koji je kreirao ambijent u kojem je dozvoljeno pretući novinara. Zato je Ivanović predložio sudu svjedoke, javne ličnosti i profesore Univerziteta koji su i ranije govorili i pisali o istom fanomenu stvaranja ambijenta u kojem je moguće nekažnjeno napadati novinare, što je sudija odbio. Na drugoj strani, advokat Ana Kolarević koja je, osim zakonik i sestra Mila Đukanovića, saopštila je da u navodima odbrane ne postoji nijedan dokaz kojim se može demantovati da je Ivanović dao spornu izjavu, koju smatraju direktnom optužbom na račun porodice Mila Đukanovića. Nakon završenog pripremnog ročišta Željko Ivanović je ocijenio da je sudija pristrasan zbog čega je traženo njegovo izuzeće:
„Meni je ovo prvi put da se pojavim na sudu, tako da sam stvarno neprijatno iznenađen činjenicom da sud koji treba da bude nezavisan, koji treba da podjednako tretira sve stranke u sporu odbije na kraju pored svih dokaznih materijala i svjedoka koje smo mi ponudili čak odbije i mogućnost da ja kao prvooptuženi ili kolega Mitrović kao trećeoptuženi damo svoj iskaz pred sudom i obrazložimo što smo rekli, što smo time htjeli da poručimo i što je bio smilao i kontekst svega. Kažem, stvarno mi je žao zbog svega toga jer smo mi vjerovali i pored mnogih indicija koje su bile da je moguće da se odradi jedan profesionalan proces i profesionalan tok suđenja da se obezbijedi, međutim, sami početak još više produbljuje našu sumnju da je u Crnoj Gori u XXI vijeku moguće korektno i pravično suđenje“.
Pri kraju suđenja u sudnici se pojavio i Aco Đukanović, brat Mila Đukanovića, a zastupnik Ana Kolarević nije željela da prokomentariše dosadašnji proces novinarima, uz obrazloženje da sve što je imala da kaže već rekla u sudnici.
XS
SM
MD
LG