Dostupni linkovi

Nezvanično: Italija prepušta Crnoj Gori slučaj protiv Duška Šarića


Duško Šarić nakon saslušanja u Podgorici, novembar 2010. Foto: VIJESTI
Duško Šarić nakon saslušanja u Podgorici, novembar 2010. Foto: VIJESTI
Još nema zvanične potvrde informacije da je Italija odlučila da Crnoj Gori ustupi proces protiv Duška Šarića, brata odbjeglog Pljevljaka Darka Šarića, prooptuženog u slučaju Balkanski ratnik.

Kako piše podgorički Dan, italijanski pravosudni organi i zvanično su prihvatili zahtjev Crne Gore da se Dušku Šariću, osumnjičenom u Italiji za šverc 112 kilograma kokaina u toj zemlji, sudi u Crnoj Gori. U tužilaštvu Crne Gore su nam, međutim u neformalnom razgovoru kazali da još nijesu dobili zvaničan dopis u vezi sa navodnim prihvatanjem italijanskih pravosudnih organa da se proces protiv Duška Šarića ustupi Crnoj Gori.

Informacije o toj odluci nema ni pravni zastupnik Duška Šarića, advokat Josif Mićović koji nam je u kratkom telefonskom ragovoru kazao da nije ni službeno ni neformalno obaviješen o tome. Telefon drugog Šarićevog adovakata Kasima Dizdarevića bio je isključen.
Italija se prema pisanju Dana na ovaj korak odlučila kako se postupak ne bi odugovlačio, jer Duško Šarić u ovoj fazi ne bi mogao da bude izručen Italiji s obzirom na to da je državljanin Crne Gore.

Na ovu temu u ponedjeljak nijesu bili voljni da govore ni pravni eksperti koji kažu da nije preporučljivo komentarisati predstojeće procedure dok se ne dobije zvanična protvrda informacije.

Kako piše Dan, Italija je odlučila da prihvati zahtjev crnogorskih pravosudnih organa da im dostavi spise predmeta protiv Duška Šarića na osnovu kojih bi crnogorsko tužilaštvo trebalo da podigne optužnicu proitv Šarića za djelo za koje je u Italiji zaprijećena kazna od 20 do 30 godina zatvora.

Italija se prema pisanju Dana na ovaj korak odlučila kako se postupak ne bi odugovlačio, jer Duško Šarić u ovoj fazi ne bi mogao da bude izručen Italiji s obzirom na to da je državljanin Crne Gore, koja je sa Italijom potpisala sporazum o saradnji odnosno o razmjeni operativnih informacija, ali ne i o izručenju sopstvenih državljana.

Prema saznanjima lista, jedan o uslova Italije jeste da kada počne sudski proces protiv ostalih optuženih iz narko grupe, crnogorski istražni organi omoguće da Duško Šarić bude ispitan putem video linka kako bi sudija i advokati odbrane mogli da mu direktno postavljaju pitanja.

Za razliku od svog brata Darka Šarića, koji je srpski državljanin, Duško Šarić ima crnogorski pasoš. On je 16. novembra, uhapšen u Pljevljima na osnovu italijanske potjernice i od tada je u pritvoru, koji mu je sredinom prošlog mjeseca produžen na još mjesec dana.

Mlađi Šarić je odbacio sve optužbe koje ga dovode u vezu s trgovinom narkoticima na teritoriji Italije te da je član organozovane kriminalne grupe od 53 člana sa prostora bivše Jugoslavije i Italije.

Njegov brat Darko je u Srbiji, u drugom procesu, prvooptuženi za šverc preko dvije i po tone kokaina iz Južne Amerike. On se još uvijek nalazi u bjekstvu, dok srpska policija tvrdi da uprkos tome što je prvooptuženi opertivne informacije govore da Darko Šarić nije bio mozak čitave operacije.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG