Dostupni linkovi

Odloženo suđenje Berlusconiju


Plesačica Karma zvana Ruby u centru je skandala, novembar 2010
Plesačica Karma zvana Ruby u centru je skandala, novembar 2010
Suđenju italijanskom premijeru Silviju Berlusconiju pod optužbom da je platio za seks s maloljetnom plesačicom počelo je u Milanu, ali i odloženo nakon saslušanja koje je trajalo samo pet minuta.

Berlusconi je takođe optužen za zlopotrebu položaja, kako navode tužitelji, jer je lično pozvao policiju i tražio da se djevojka optužena za krađu pusti iz pritvora zbog straha da će ona otkriti prirodu njihovog odnosa.

Prekršajni sud u Milanu odlučio je da se postupak odloži do 31. maja, kako bi se omogućilo imenovanje državnih tužioca u ovom predmetu.

Kazna za maloljetničku prostituciju je zatvor u trajanju od šest mjese
Ako bi Berlusconi bio osuđen na više od pet godina, uslijedila bi doživotna zabrana obavljanja javne funkcije.
ci do tri godine. Zlopotreba ovalšćenja kažnjiva je od četiri do 12 godina zatvora, a ako bi Berlusconi bio osuđen na više od pet godina, uslijedila bi doživotna zabrana obavljanja javne funkcije.

Berlusconi nije prisustvovao ročištu u srijedu. Umjesto toga, on je zakazao sjednicu vlade, kako bi razgovarali o krizi u Libiji. Njegovi adavokati su u pismu naveli kako je bio spriječen da prisustvuje suđenju zbog "institucionalnih obaveza".

Italijanski tužitelji optužili su Berlusconija da je plaćao seks marokanskoj plesačici Karimi El Mahroug, poznatoj kao Ruby, u svom domu u blizini Milana 2010 . godine kada je imala samo 17 godina – odnosno bila maloljetnica prema italijanskom zakonu o prostituciji.

Svjedok i Clooney

Dokazi koji bi trebali biti prezentirani na suđenju uključuju i snimke, koji kako se navodi, prikazuju kako su žene obezbjeđivane za seks, za zabave u Berlusconijevoj vili.

Silvio Berlusconi na konferenciji za novinare, februar 2011
I tužiteljstvo i obrana su pozvali sada osamnaestogodišnju Rubi kao svjedoka. Još desetine italijanskih starleta takođe su pozvane da svjedoče.

Berlusconijevi advokati takođe su nazvali i oskarovca Georgea Clooneya kao svjedoka obrane jer je Rubi izjavila da je poznatu holivudsku zvijezdu vidjela na jednoj od Berlusconijevih zabava.

Clooney je reako da se sastao s Berlusconijem samo jednom da bi dobio pomoć za Darfur, jer je holivudski glumac oragnizovao pomoć za tu regiju. Odluku o tome hoće li Clooney svjedočiti kao relavntan svjedok donijeće tročlano sudsko vijeće u Milanu, a zanimljivo je da su sva tri člana vijeća žene.

Berlusconi tvrdi da nije imao seks s Ruby .Takođe 74-četvrogodišnji premijer je rekao da je postupao s "dobrom namjerom " kada je tvrdio da je policiji rekao da je Ruby nećaka bišeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka i da bi trebala biti puštena kako bi se izbjegao diplomatski incident.

U februaru, kada su tužitelji podnijeli zahtjev da mu se sudi, Berlusconi je tvrdio da je potez politički motivisan.

"Te stvari o suđenjima, su lažna suđenja, ove optužbe su apsolutno bez ikakvih dokaza, i svako je vidio da je riječ samo o vođenju negativne medijske kampanje"
, tvrdio je premijer.

Još nekoliko suđenja


Italijanski Ustavni sud u januaru skinuo je Berluskoniju imunitet od krivičnog gonjenja. Berluskoni se osim toga suočava sa suđenjem za tri nepovezane pronevjere i prevare u sedmicama što slijede.

Odgađanje procesa i za seks skandal i za zlopotrebu položaja moglo bi imati implikacija zbog pokušaja Berlusconijevih advokata i političkih saveznika da preokrenu situaciju. Oni naime pokušavju da suđenje presele
Berluskoni se suočava i sa suđenjem za tri nepovezane pronevjere i prevare u sedmicama što slijede.
iz tribunala u Milanu uz tvrdnje da sud ima političke motive protiv italijanskog premijera.

Umjesto toga, oni žele slučaj prebace u takozvani Italijanski sud ministara, koji se bavi kaznenim djelima koje su počinili javni zvaničnici pri obavljanju dužnosti.

U utorak, donji dom parlamenta odobrio prijedlog molbe Ustavnom sudu da donese odluku o tome koji sud treba proceuira slučaj. Današnje odgađanje suđenja dalo je Ustavnom sudu vremena da donese odluku prije nego što bi postupak u Milanu krenuo dalje.

Pitanje nije samo akademske prirode. Za razliku od regularnog suda, sud ministara treba odobrenje donjeg doma parlamenta, ako želi izvesti Berlusconija na suđenje. Berlusconi je i sam član tog doma a njegovi konzervativni saveznici tamo kontrolišu većinu.

Kako kažu analitičari, malo je vjerovatno da bi Berlusconijevi partneri dozvolili da Sud ministra uopšte otvori slučaj protiv njega.
XS
SM
MD
LG