Dostupni linkovi

I Vatikan se postideo Berlusconija


Papa Benedikt XVI. nakon audijencije na Trgu Svetoga Petra, 30. jun 2010.
Papa Benedikt XVI. nakon audijencije na Trgu Svetoga Petra, 30. jun 2010.
Velikodostojnici Rimokatoličke crkve u Vatikanu javno su izrazili zabrinutost zbog najnovijeg seksualnog skandala talijanskog premijera Silvija Berlusconija.

Paralelno više od 2.000 Talijanki poručile su predsjedniku svoje Vlade da nisu sve žene u Italiji prostitutke ili djevojke za zabavu.

Crkva poziva sve i zahtijeva od svih, a posebno od onih koji su na nekoj javnoj funkciji, da se pridržavaju visokih moralnih principa, i da imaju osećaj za pravdu i zakonitost, rekao je državni sekretar u Vatikanu, kardinal Tarcisio Bertone, koji je u vatikanskoj hijerarhiji na drugom mjestu, odmah iza pape.

Bila je to prva reakcija Svete stolice na pokretanje sudske istrage povodom navoda da je premijer Berlusconi koristio usluge 17-godišnje prostitutke porijeklom iz Maroka.

Kardinal Tarcisio Bertone, državni tajnik u Vatikanu, 19. jun 2008.
Berlusconi odlučno negira da je spavao s tom devojkom i tvrdi da su istragu pokrenuli sudije-ljevičari koji žele okončati njegovu političku karijeru.

Talijanska štampa posljednjih dana je puna tekstova o mladim starletama koje su odlazile na žurke u Berlusconijevoj vili nedaleko od Milana.

Javnost i tužioci su prije svega zainteresovani za mladu Marokanku koja kaže da je od premijera dobila 7.000 eura zato što je bila na jednoj od tih žurki, ali negira da je spavala s njim.

Ta devojka koja u noćnim klubovima nastupa pod pseudonimom Rubacuori, ili u prijevodu Srcekradljivica takođe negira pisanje medija da je od Berlusconija tražila pet miliona eura da ne bi progovorila.

Berlusconi je izjavio da neće podnijeti ostavku zbog istrage koja je pokrenuta. Na pitanje hoće li se povući u svom je stilu odgovorio: "Jeste li poludjeli. Apsolutno sam spokojan i uživam!"

Vatikan moli za spas duše premijera

Berlusconi je i u prošlosti bio umiješan u seksualne skandale, ali posmatrači kažu da je zbog ovoga njegova popularnost opala više nego ranije, budući da su se u štampi pojavili pikantni detalji o žurkama u njegovoj vili.

Vatikan se do sada uzdržavao od javnog komentarisanja tih afera, ali sada je očito odlučio progovoriti, prije svega zabrinuti posljedicama koje bi novinski članci mogli imati "na porodice, mlade i buduće generacije".

Silvio Berlusconi i njegova bivša supruga Veronica Lario, 04. jun 2007.
U skladu s vjerskim načelima, u najmanjoj državi svijeta moliće se spas duše talijanskog premijera.

Paralelno, više od 2.000 Talijanki - među kojima su majke, kćerke, političarke, umjetnice - potpisale su on-line peticiju kojom Berlusconiju poručuju da nisu sve žene u Italiji prostitutke ili djevojke za zabavu.girls.

Kampanju pod nazivom Basta (Dosta), pokrenuo je preko interneta ljevičarski list Unita, blizak opoziciji lijevog centra.

List je objavio da su peticiju potpisale žene koje "ne smatraju pobjedom to da idu u domove moćnih muškaraca, odakle izađu s onoliko novca koliko normalna osoba zaradi za sedam mjeseci na poslu".

Ova kampanja je slična prošlogodišnjoj, koju je pokrenuo list Repubblica.

Pod nazivom "Nisam ti na raspolaganju" kampanja je pokrenuta kada je Berlusconiju, tada još s imunitetom, otkriven sex skandal sa mloljetnicom, mlađom od njegove kćeri. Tada ga je ostavila i supruga od koje se poslije razveo.
XS
SM
MD
LG