Dostupni linkovi

Suša pogađa hidroelektrane i poljoprivrednike u Italiji


Čaplja stoji na 55-metarskom brodu koji je potopljen tokom Drugog svjetskog rata, 1944. godine, koji je zbog velike suše ponovno izronio iz rijeke Po u Gualtieri, Italija, 15. juna 2022.

Proizvodnja električne energije u hidroelektranama u Italiji ove se godine smanjila zbog suše koja je također izazvala ograničenja u vodosnabdijevanju i strahove za poljoprivredu, saopćili su izvori iz ove industrije.

"Od januara do maja 2022. hidroproizvodnja je pala za oko 40 posto u usporedbi s istim periodom 2021.", rekao je u petak, 24. juna, za agenciju AFP glasnogovornik Utilitalije, federacije vodovodnih kompanija.

Hidroenergetski objekti, uglavnom smješteni u planinama na sjeveru zemlje, osiguravaju gotovo jednu petinu talijanskih energetskih potreba. No, nedostatak kiše uzrokuje probleme, u vrijeme kada se Rim očajnički pokušava odviknuti od ovisnosti o ruskom plinu zbog rata u Ukrajini.

Izvor iz industrije rekao je za AFP da, iako se situacija stalno mijenja, procjene za prvih šest mjeseci 2022. sugeriraju da će proizvodnja struje u hidroelektranama u cijeloj zemlji biti gotovo upola manja u odnosu na isti period 2021.

Jedna mala hidroelektrana u blizini Piacenze, jugoistočno od Milana, zatvorena je na neodređeno vrijeme 21. juna zbog niske razine na rijeci Po koja je hrani, saopćila je energetska kompanija Enel.

"S obzirom na trenutnu situaciju sa sušom, druge hidroelektrane ne rade punim kapacitetom", kazao je glasnogovornik, ne dajući više detalja.

Rijeka Po je najveći talijanski rezervoar slatke vode. Veći dio koriste poljoprivrednici. Međutim, tu regiju su pogodile najgore suše u posljednjih 70 godina.

Najveća talijanska poljoprivredna udruga Coldiretti saopćila je da suša ugrožava više od 30 posto nacionalne poljoprivredne proizvodnje i polovicu stočarstva u dolini rijeke Po.

U petak je sjeverna regija Lombardije proglasila vanredno stanje zbog suše, koja preporučuje, među ostalim mjerama, manju upotrebu vode za potrošače i upućuje gradonačelnike da smanje upotrebu vode koja nije neophodna, kao što je pranje ulica i zalijevanje parkova i sportskih terena.

Dalje prema zapadu u Pijemontu, potrošnja vode se racionalizira u više od 200 općina, prema novinskoj agenciji ANSA.

Nivoi jezera Maggiore i Garda daleko su niži nego inače za ovo doba godine, dok je južnije nivo rijeke Tiber koja prolazi kroz Rim također opala.

XS
SM
MD
LG