Dostupni linkovi

Novi sporazum Italije o povećanju uvoza gasa iz Alžira


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Dok većina evropskih zemalja nastoji da smanji svoju zavisnost o ruskom gasu nakon invazije na Ukrajinu, Italija najavljuje jačanje energetskih veze s Alžirom u novom sporazumu koji će biti predstavljen tokom posjete italijanskog premijera toj sjevernoafričkoj državi, pišu svjetski mediji.

Italijanski premijer Mario Dragi (Draghi) će tokom posjete Alžiru u ponedjeljak, 11. aprila, potpisati sporazum o povećanju uvoza gasa, dok Rim pojačava napore da iskoristi alternativne načine za snabdijevanjem tim energentom nakon ruske invazije na Ukrajinu, ukazuje Rojters (Reuters).

Dragi će otputovati s delegacijom u kojoj su, tvrde vladini izvori, šef italijanske energetske grupe Eni (ENI.MI), ministar vanjskih poslova Luiđi Di Majo (Luigi Di Maio) i ministar za energetsku tranziciju Roberto Čingolani (Cingolani), koji je nedavno rekao da Italija razgovara sa sedam zemalja da obezbijedi više gasa.

Italija, nabavlja oko 40 odsto svog uvoza gasa iz Rusije, dok je Alžir drugi po veličini snabdjevač koji, dodaje Rojters, putem gasovoda Transmed pumpa alžirski gas do italijanskih obala od 1983. Ima dnevni kapacitet od više od 110 miliona kubnih metara, ali trenutno transportuje manje od 60 miliona kubnih metara.

Državna alžirska kompanija za naftu i gas Sonatrač (Sonatrach), ističe Rojters pozivajući se na vladine izvore, vodi razgovore s grupom Eni o tome kako povećati snabdijevanje Italije gasom u kratkom i srednjem roku od te sjevernoafričke zemlje.

"Dragi će potpisati institucionalni sporazum između zemalja, a zatim će Eni i Sonatrač završiti tehničke aspekte", rekao je izvor iz italijanske vlade navodeći da će sporazum također uključivati investicije u projekte obnovljive energije.

Povećanje izvoza u Italiju

Alžir je spreman da poveća izvoz prirodnog gasa u Italiju za skoro 50 odsto novim sporazumom dvije zemlje što će vjerovatno dovesti do toga da Alžir zamijeni Rusiju kao najvećeg italijanskog snabdjevača prirodnim gasom, napisao je Blumberg (Bloomberg).

Ta sjevernoafrička zemlja će povećati svoj izvoz u Italiju za devet do 10 milijardi kubnih metara godišnje već do kraja 2022. godine, rekli su zvaničnici krajem prošle sedmice, tražeći da ne budu imenovani jer sporazum nije bio javan.

Italija je, dodaje Blumberg, 2021. uvezla oko 21 milijardu kubnih metara gasa iz Alžira, u poređenju s oko 29 milijardi kubnih metara iz Rusije.

Sporazum bi trebalo da bude potpisan 11. aprila tokom sastanka italijanskog premijera Dragija i alžirskog predsjednika Abdelmadžida Tebuneua.

Italija, koja se oslanja na ruski uvoz za oko 40 odsto svoje potrošnje gasa, traži alternativne isporuke jer Evropska unija (EU) razmatra da zauzme oštriji stav protiv navodnih ruskih zločina u ukrajinskom ratu, napisao je u drugom tekstu Blumberg, dodajući da Rim također nastoji da poveća snabdijevanje iz Azerbejdžana i Katara. Italija je ranije navela da će podržati zabranu ruskog gasa ako EU stane iza takvog poteza.

'Diverzifikacija energestih zaliha'

Novi sporazum vlada Italije i Alžira o snabdijevanju gasom je posljednji u nizu poteza evropskih zemalja da osiguraju alternativne izvore tog energenta dok nastoje da odsijeku Rusiju od globalne ekonomije zbog njene invazije na Ukrajinu, ukazuje Fajnenšl tajms (The Financial Times).

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, italijanski premijer je Dragi je naglasio potrebu da Italija hitno diverzifikuje svoje snabdijevanje energijom, posebno imajući u vidu rizik da bi Rusija mogla da uzvrati na sankcije EU zatvaranjem dotoka gasa u Evropu.

"Diverzifikacija naših energetskih zaliha je nešto čemu treba težiti bez obzira na to šta će se desiti s ruskim gasom u bliskoj budućnosti", rekao je Dragi poslanicima prošlog mjeseca naglasivši da Italija ne može biti "toliko zavisna od odluka samo jedne zemlje, jer to ugrožava našu slobodu, a ne samo naš prosperitet".

Lideri Evropske unije (EU) su, kako ističe londonski list, prošlog mjeseca odlučili da zajednički kupuju prirodni gas iz drugih izvora. Njemačka je saopštila da ima za cilj da bude "praktično nezavisna" od ruske nafte do kraja ove godine i od gasa do sredine 2024 godine. Berlin je nedavno potpisao dugoročni sporazum s Katarom o snabdijevanju tečnim prirodnim gasom (LNG), za koji je ministar ekonomije Robert Habek (Habeck) rekao da će smanjiti njemačko oslanjanje na ruske isporuke.

Prošle nedjelje, ističe Fajnenšl tajms, Litvanija je postala prva zemlja EU koja je u potpunosti prekinula isporuku ruskog gasa, a dvije druge baltičke države također su privremeno zaustavile dotok ovog energenta.

Govoreći o novom sporazumu s Alžirom, italijanski zvaničnik je u izjavi za Fajnenšl tajms kazao da to ne samo da će utrti put za povećanu kupovinu alžirskog gasa, već će uključiti i sporazum o većim italijanskim ulaganjima u obnovljive izvore energije u toj sjevernoafričkoj zemlji, što bi joj moglo pomoći da smanji sopstvenu potrošnju gasa, oslobađajući više za izvoz.

Krhki ekonomski oporavak

Iako se Italija i dalje oslanja na uvoz ruskog gasa, italijanski premijer Dragi glatko je odbio zahtjeve da se taj gas plati u rubljama, napisao je Gardijan (The Guardian) dodajući da italijanska vlada čvrsto stoji s drugim zemljama EU u protivljenju ruskom ratu u Ukrajini.

Italija je, dodaje list, uvela sankcije ruskoj ekonomiji, prestala je da posluje s njenim bankama i pozvala je na sporazumno rješenje sukoba. Istraživanja javnog mnijenja italijanskog anketara "Opinioni" pokazuju da između 80 i 90 odsto Italijana podržava stav vlade prema Rusiji.

Ipak, analitičari kažu da bi ukrajinski rat, kao i odsustvo ruskog uvoza italijanske robe i ruskih turista mogli da poremete krhki ekonomski oporavak Italije nakon pandemije.

Krajem marta, procjene "Ekonomist intelidžens junita" (Economist Intelligence Unit) ukazuju na smanjen ekonomski rast širom EU, uz napomenu da će Italija biti najteže pogođena, s usporavanjem rasta na 3,4 odsto ove godine zbog štetnog uticaja na trgovinu s Rusijom i sekundarnih uticaja kao što su porast troškova goriva i problemi u lancu snabdijevanja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG