Dostupni linkovi

Zahtjevi za zabranu neofašističkih grupa nakon mitinga u Rimu


Muškarac prolazi pored bareljefa koji prikazuje fašističkog vođu Benita Mussolinija u naselju EUR poznatom po fašističkoj arhitekturi, u Rimu, Italija, 19. oktobar 2022. (Ilustrativna fotografija)
Muškarac prolazi pored bareljefa koji prikazuje fašističkog vođu Benita Mussolinija u naselju EUR poznatom po fašističkoj arhitekturi, u Rimu, Italija, 19. oktobar 2022. (Ilustrativna fotografija)

Italijanski opozicioni lideri pozivaju na raspuštanje neofašističkih organizacija nakon što se pojavio video na kojem se vidi stotine muškaraca kako salutiraju fašistički pozdrav tokom mitinga u Rimu 7. januara.

Iako italijanski ustav zabranjuje reorganizaciju raspuštene fašističke stranke Benita Mussolinija, ekstremne desničarske grupe su zaobišle problem dajući svojim organizacijama nova imena, tvrdeći da su nove političke snage, pišu svjetski mediji.

Fašistički pozdrav

Skup je održan u nedjelju, 7. januara ispred nekadašnjeg sjedišta grupe MSI, neofašističke stranke koja je na kraju prerasla u konzervativnu Braću Italije, čiji je suosnivač trenutna premijerka Giorgia Meloni, ističe Reuters.

Događaj je obilježio 46. godišnjicu ubistva trojice neofašista u Via Acca Larentia, na jugoistoku Rima.

Dvojicu muškaraca ubili su osumnjičeni ekstremisti krajnje ljevice, dok je trećeg ubila policija nakon nereda koji su izbili ubrzo poslije pucnjave. Niko nikada nije osuđen zbog smrti.

Na snimku se mogu vidjeti redovi muškaraca kako salutiraju ispravljenim rukama i tri puta uzvikuju "prisutni" dok je jedan od njih vikao "Za sve pale drugove!", što je tipičan uzvik na neofašističkim događajima.

Komemoracije ubistava muškaraca u Acca Larentia održavaju se svake godine, ali opozicione stranke kažu da su takvi iskazi profašističkih osjećaja zabranjeni i zahtijevaju istragu. Također pozivaju na raspuštanje neofašističkih grupa, što i ustav nalaže.

"Izgleda kao 1924.", rekla je nakon skupa čelnica Demokratske stranke Elly Schlein, misleći na godinu kada je fašistički vođa Benito Mussolini ostvario uvjerljivu pobjedu na izborima prije nego što je ugasio višestranačku politiku u Italiji.

Braća Italije nisu odmah komentarisali neofašistički skup u nedjelju, dok je ministar vanjskih poslova Antonio Tajani, koji predvodi umjereniju partiju Forza Italia, rekao da treba osuditi svako slavlje diktature.

Meloni je u mladosti, dodaje Reuters, hvalila Mussolinija, ali je od tada promijenila svoj stav, rekavši 2021. da u njenoj stranci "nema mjesta" za "nostalgiju za fašizmom, rasizmom ili antisemitizmom".

Schlein je pozvala premijerku Meloni da osudi događaj, dok je Demokratska stranka također pozvala vladu da raspusti neofašističke grupe i da se "svim sredstvima suprotstavi fašističkim apologetama", prenosi Agencija France-Presse.

Opozicioni Pokret pet zvjezdica najavio je podnošenje žalbe rimskom tužilaštvu kako bi utvrdio da li je počinjeno krivično djelo, dok je stranka premijerke Meloni u saopštenju optužila pokret da "uspomenu na tragičnu smrt tri dječaka ubijena komunističkom mržnjom koristi za zlokobnu propagandu".

Carlo Calenda, lider centrističke stranke Azione, rekao je kako je riječ o "neprihvatljivoj sramoti u evropskoj demokratiji."

Snimak sa skupa u Rimu na kojem su muškarci obučeni u crno, prenijeli su mnogi italijanski mediji, uključujući i novine Corriere della Sera, ističe AFP dodajući da agencija nije mogla nezavisno provjeriti video.

Bez intervencije policije

Opozicija u Italiji zatražila je i objašnjenje od vlade o tome kako su stotine demonstranata na mitingu uspjele da koriste zabranjeni fašistički pozdrav, poznat i kao rimski pozdrav, bez ikakve intervencije policije, naglašava Associated Press.

Šefica Demokratske stranke Elly Schlein, koja je na čelu najveće opozicione stranke u zakonodavnom tijelu, bila je među onima koji su 8. januara zahtijevali da se ministar unutrašnjih poslova pojavi u parlamentu kako bi objasnio zašto policija očigledno nije učinila ništa da zaustavi skup.

Schlein i drugi koji su ogorčeni upotrebom fašističkog pozdrava na mitingu sa ironijom su primijetili da je prošlog mjeseca, kada je posjetilac pozorišta u premijeri opere La Scala, uzviknuo "Živjela antifašistička Italija!" ubrzo nakon toga bio opkoljen pripadnicima policijskog antiterorističkog odreda.

"Ako u pozorištu vičete 'Živjela antifašistička Italija', bićete legitimisane (od strane policije); a ako idete na neofašistički skup uz rimske pozdrave i transparente - nećete", navela je Schlein u objavi na društvenoj mreži X, dodajući: "Meloni nema šta da kaže?".

Državna televizija Rai je, kako prenosi AP, objavila u ponedjeljak navečer da italijanska policija istražuje masovni pozdrav na skupu. Zamjenika premijera Antonija Tajanija, koji predvodi stranku desnog centra u vladinoj koaliciji, novinari su pritisnuli u vezi s fašističkim pozdravom.

"Mi smo sila koja sigurno nije fašistička, mi smo antifašisti", rekao je Tajani na konferenciji za novinare, napomenuvši da je prema talijanskom zakonu podrška fašizmu zabranjena. Svi skupovi "podrške diktaturama moraju biti osuđeni", rekao je on.

Lideri male jevrejske zajednice u Italiji također su izrazili zgroženost zbog fašističkog pozdrava.

"U redu je podsjetiti se na žrtve političkog nasilja, ali 2024. to se ne može dogoditi sa stotinama ljudi koji pozdravljaju rimskim pozdravom", napisala je na mreži X Ruth Dureghello, koja je nekoliko godina vodila jevrejsku zajednicu u Rimu.

Mussolinijevi antijevrejski zakoni, dodaje AP, pomogli su da se otvori put za deportaciju italijanskih Jevreja tokom njemačke okupacije Rima u posljednjim godinama Drugog svjetskog rata.

Zaobilaženje zabrana

Reorganizacija Mussolinijeve fašističke stranke zabranjena je poslijeratnim ustavom Italije, koji je također zabranio ispoljavanje fašističke ideologije i propagande.

Međutim, neofašističke grupe kao što je MSI, koju je osnovao Giorgio Almirante, ministar u Mussolinijevoj vladi, uspjele su zaobići zabranu koristeći drugo ime i tvrdeći da su nove političke snage, ukazuje Guardian uz napomenu da su Braća Italije politički potomak stranke MSI.

U ponedjeljak je Fabio Rampelli, član Braće Italije i potpredsjednik Donjeg doma, rekao da je stranka "svjetlosnim godinama udaljena" od neofašističkog prikaza. On je rekao da iako se Braća Italije nisu odrekla "sjećanja na tri mladića koji su varvarski ubijena prije 46 godina", ona "ne učestvuje u toj vrsti demonstracija".

Ipak, napominje Guardian, lokalne i regionalne vlasti dozvoljavaju godišnje obilježavanje ubistava u Acca Larentia, a sličan događaj se održava u Milanu svakog aprila u znak sjećanja na neofašističkog militanta koji je tamo ubijen.

"Zapanjujuće je da je ova otvoreno apologetska demonstracija fašizma dopuštena u Italiji, dok bi u Njemačkoj i drugim zemljama svi bili uhapšeni", rekao je Paolo Berizzi, novinar La Repubblice koji je opsežno pisao o ekstremnoj desnici u Italiji.

Berizzi naglašava da se ti događaji organizuju svake godine, uz pozdrave i druge fašističke rituale, bez obzira na to koja vlada je na vlasti. On smatra da je ove godine broj učesnika bio veći vjerovatno zbog toga što su "autoritativni predstavnici vlade Giorgie Meloni u nekoliko navrata oslobodili fašističku nostalgiju".

Iako se po dolasku na vlast Meloni distancirala od Mussolinijeve diktature, nakon formiranja njene vlade u oktobru 2022., Ignazio La Russa, suosnivač Braće Italije i kolekcionar fašističkih relikvija, izabran je za predsjednika Gornjeg doma parlamenta. La Rusin otac bio je sekretar Mussolinijeve fašističke partije.

Galeazzo Bignami, političar Braće Italije koji je fotografisan s nacističkom trakom svastike, mlađi je ministar u Meloninoj vladi, ističe Guardian i dodaje da su Braća Italije također odbili pozive da MSI-jev trobojni plamen izbace sa svog zvaničnog logotipa.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG