Dostupni linkovi

Giorgia Meloni zatražila mandat od predsjednika Italije


Lider stranke Liga Matteo Salvini sa liderkom Braće Italije Giorgiom Meloni, i bivšim premijerom Italije i liderom stranke Forca Italia Silviom Berlusconijem u Rimu, 20. oktobra 2021.
Lider stranke Liga Matteo Salvini sa liderkom Braće Italije Giorgiom Meloni, i bivšim premijerom Italije i liderom stranke Forca Italia Silviom Berlusconijem u Rimu, 20. oktobra 2021.

Italijanska liderka krajnje desnice Giorgia Meloni, čija stranka ima neofašističke korijene, rekla je u petak da su ona i njeni saveznici zatražili od predsjednika države da joj da mandat za formiranje prve krajnje desničarske vlade od kraja Drugog svjetskog rata u toj zemlji.

Meloni i njeni saveznici imali su desetominutni sastanak s predsjednikom Sergiom Mattarellom u predsjedničkoj palači Quirinal. Ona je izašla kako bi rekla novinarima da je koalicija jednoglasno ukazala Mattareli da ona zaslužuje mandat.

Zvaničnik Quirinala je nagovijestio da bi Mattarellina odluka mogla biti objavljena kasnije danas.

Ako Meloni (45) uspije, ona će biti prva žena premijerka Italije.

"Rekli smo da bih ja trebala dobiti mandat za formiranje nove vlade", rekla je Meloni, koja je u koaliciji sa Matteom Salvinijem i bivšim premijerom Silviom Berlusconijem.

"Spremni smo i želimo da krenemo naprijed u što kraćem roku."

Ona je navela hitne probleme "na nacionalnom i međunarodnom nivou", očigledne reference na skok cijena energije koji pogađa domaćinstva i preduzeća i rat u Ukrajini.

Berlusconi i Salvini, koji su ćutali tokom Meloninih kratkih komentara novinarima, dugogodišnji su poštovaoci ruskog lidera Vladimira Putina, dok Meloni čvrsto podržava Ukrajinu u njenoj odbrani od ruske invazije.

Te bi razlike mogle da budu izazov koaliciji.

Berlusconi, trostruki premijer, u posljednjih mjesec dana ljutio se zbog izborne pobjede stranke Giorgie Meloni "Italijanska braća," koja ima korijene u neofašizmu.

Nedavno ju je u pisanim komentarima ismijao kao "arogantnu". Ranije ove sedmice na sastanku sa svojim zakonodavcima izrazio je simpatije prema Putinovoj motivaciji za invaziju na Ukrajinu.

Kao odgovor na Berlusconijeve pogrdne komentare o ukrajinskom predsjedniku Volodimu Zelenskom, Meloni je insistirala da svako ko se pridruži njenoj vladi mora biti čvrsto usklađen sa Zapadom u suprotstavljanju Putinovom ratu.

Ako bi to značilo da se njena vlada ne može formirati, rekla je Meloni, preuzela bi taj rizik.

Salvini je povremeno dovodio u pitanje i sankcije Zapada Rusiji.

Koalicija nacionalnog pandemijskog jedinstva odlazećeg premijera Maria Draghija raspala se u julu, nakon što su Salvini, Berlusconi i populistički lider Pokreta 5 zvjezdica Giuseppe Conte odbili da podrže njegovu vladu u glasanju o povjerenju.

To je navelo Matarellu da raspusti parlament i otvori put za izbore.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG