Dostupni linkovi

Liderka krajnjih desničara favorit na italijanskim izborima


Liderka krajnje desne stranke Braća Italija Đorđa Meloni na skupu u Milanu, 11. septembar 2022.
Liderka krajnje desne stranke Braća Italija Đorđa Meloni na skupu u Milanu, 11. septembar 2022.

S velikim šansama da na parlamentarnim izborima u Italiji desna koalicija osvoji apsolutnu većinu, liderka najjače stranke u bloku, krajne desne Braće Italije, Đorđa Meloni (Georgia) je u dobroj poziciji da postane prva žena na čelu italijanske vlade.

Ipak, dok se u desnoj koaliciji pojavljuju razlike oko sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, uticaj Meloni u budućoj vladi bi mogli da podriju političari s većim iskustvom u vlasti – Mateo Salvini (Matteo) i Silvio Berluskoni (Berlusconi), pišu svetski mediji.

Desnica na putu do apsolutne većine

Studije zasnovane na poslednjim istraživanjima javnog mnjenja pokazuju da je desni blok na putu da osvoji većinu u oba doma italijanskog parlamenta na izborima krajem septembra, ukazuje Rojters (Reuters).

Prema tim istraživanjima, najveća partija posle glasanja 25. septembra biće krajnje desničarska Braća Italije, koja dominira u konzervativnom savezu i koja uvećava prednost u odnosu na Demokratsku partiju levog centra.

Studija istraživačkog centra Instituta Kataneo (Instituto Cattaneo), zasnovana na anketama sprovedenim do 31. avgusta, sugeriše da bi konzervativni blok mogao da dobije najmanje 258 od 400 poslanika u donjem domu i 131 od 200 mesta u Senatu.

Savez stranaka Braće Italije, Salvinijeve Lige i Berluskonijeve Force Italije, prema proceni instituta, ima verovatnoću od 91,5 odsto da osvoji apsolutnu većinu u oba doma.

U desnom savezu Braća Italije imaju veću podršku od Lige i Force zajedno, čime je, kako ocenjuje Rojters, Meloni u dobroj poziciji da bude prva žena na čelu italijanske vlade.

Đorđija Meloni liderka ultradesničarske partije Braća Italije tokom okupljanja pristalica na milanskom trgu Duomo, 11. septembar 2022.
Đorđija Meloni liderka ultradesničarske partije Braća Italije tokom okupljanja pristalica na milanskom trgu Duomo, 11. septembar 2022.

Levi centar predvođen Demokratskom partijom Enrika Lete (Enrico Letta) dobio bi 88 poslanika u donjem domu i 44 u Senatu, dok bi ostatak mesta bio podeljen između stranaka van glavnih blokova.

Levo orijentisani Pokret pet zvezdica, na čelu s bivšim premijerom Đuzepeom Konteom (Giuseppe Conte), preskočio je Ligu u tri poslednje ankete i sada je treća stranka po popularnosti.

Najnovije istraživanje agencija Ipsos, koja je objavljena 9. avgusta, pokazuje je da Braća Italije imaju 25,1 odsto, Demokratska partija na 20,5 odsto, Pet zvezdica 14,5 odsto, a Liga 12,5 odsto podrške.

Posle godina unutrašnjih sukoba u Pet zvezdica, mnogi analitičari su predviđali izumiranje tog pokreta, ali je Konte bivšoj protestnoj stranci dao jasni levičarski identitet i ankete ukazuju da ona sada privlači birače na račun Demokratske partije.

Druga značajna grupa van glavnih saveza, centristička partija Akcija koju predvodi bivši biznismen Karlo Kalenda (Carlo Calenda), prema nekoliko istraživanja, mogla bi da dobije više od sedam odsto glasova.

Slabost Meloni i Braće Italije

Podrška koja je Meloni dobila na skupu u regionu Veneto ukazuje na nevolje levog centra, ali bi takođe, prema oceni Tajmsa (The Times), mogla da uplaši njenog koalicionog partnera Salvinija, čija antimigrantska Liga već dugo vidi tu oblast kao svoje uporište – Meloni je sada tamo prema anketama duplo popularnija.

Dok Meloni pridobija glasače Lige širom zemlje, Salvinijeva podrška je pala na jedva 12 odsto, što je daleko od 34 odsto glasova koliko je dobio na evropskim izborima 2019.

Analitičar Roberto D’Alimonte ocenjuje da bi Meloni mogla da bude žrtva sopstvenog uspeha ako oslabljeni Salvini pokuša da ostvari uticaj unutar buduće vlade.

"Salvini i Meloni se već spore oko politike i te razlike bi mogle da sruše njihovu vladu", rekao je D’Alimonte, politikolog s Univerziteta Luis u Rimu. "Italijanske vlade su trajale u proseku 18 meseci od 1984. godine, a ova možda neće ni trajati toliko dugo."

Meloni mnoge pristalice hvale zbog toga što nije bila u nizu koalicionih vlada poslednjih godina koje su bile rezultat kompromisa ili su bile sastavljene od tehnokrata. S druge strane, ukazuje londonski list, Salvinija mnogi glasači vide kao kompromitovanog pošto je bio u koaliciji s Pet zvezdica, a potom podržavao vladu Marija Dragija (Mario Draghi) koja je pala uz njegov doprinos.

Meloni je prešla je dug put od 2018. kada je njena desničarska partija Braća Italije osvojila samo četiri odsto glasova, ističe Tajms, ali i ukazuje da bi mogla da se suoči s problemima u budućoj koaliciji.

Salvini i Berluskoni u odnosu na Meloni, prema rečima analitičara D’Alimonte, imaju prednost budući da u svojim partijama imaju ljude s iskustvom u vršenju vlasti, dok uži krug liderke Braće Italije "čine rođaci i stari partijski militanti".

Pukotine na krajnjoj desnici

Krajem avgusta su Meloni i Salvini pozirali u toplom zagrljaju pored mora na Siciliji u prikazu jedinstva.

Međutim, samo nekoliko dana kasnije, pojavile su se pukotine među liderima krajnje desnice kada su se na poslovnoj konferenciji na obali jezera Komo razišli oko jedne od najvažnijih tema u ovom trenutku – sankcija Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu, piše Gardijan (The Guardian).

I Braća Italije i Liga su osudili rusku invaziju.

Ipak, Salvini, koji je svojevremeno hvalio Vladimira Putina, pa čak i potpisao pakt o saradnji sa Jedinstvenom Rusijom 2017, rekao je da sankcije ne funkcionišu i da umesto toga "bacaju Evropu i Italija na kolena".

Meloni s druge strane tvrdi da sankcije funkcionišu, navodeći da su značajno usporile mogućnosti rasta ruskog bruto domaćeg proizvoda. Ona je od početka rata odlučno podržavala slanje oružja Ukrajini, dok je uveravala međunarodnu zajednicu da je proevropski i proatlantski orijentisana.

Taj stav je značajna promena u odnosu na njene kritike sankcija Rusiji zbog aneksije Krima 2014. godine, za koje je tvrdila da je "masakrirala" italijanska preduzeća, ocenjuje Gardijan i ističe da je ta promena i pomalo iznenađujuća budući da su pristalice Braće Italije, stranke s neofašističkim korenima, uglavnom protiv najnovijeg niza kazni Moskvi.

Anketa objavljena prošle nedelje je pokazala da se nešto više od polovine Italijana protivi kaznenim merama Rusiji, zbog velikog uticaja na troškove života.

Čini se, međutim, kako navodi britanski list, da Meloni ima dvojak pristup – pokušava da pridobije glasače dok istovremeno uverava međunarodne posmatrače u svoj proevropski i proatlantski stav.

Drugačiji stil feminističke politike na levici

Dok je liderka krajnje desnice na putu da bude prva žena na čelu vlade u Italiji, rascepkana italijanska levica nudi biračima suprotan stil feminističke politike, navodi Asošiejtid pres (Associated Press).

Đorđija Meloni liderka ultradesničarske partije Braća Italije tokom okupljanja pristalica na milanskom trgu Duomo, 11. septembar 2022.
Đorđija Meloni liderka ultradesničarske partije Braća Italije tokom okupljanja pristalica na milanskom trgu Duomo, 11. septembar 2022.

U okviru napora da napravi širu progresivnu listu koja bi privukla nove birače, lider Demokratske partije Enriko Leta je dao istaknuto mesto u kampanji Eli Šlajn (Elly Schlein), 37-godišnjoj američko-italijanskoj državljanki koju često porede s članicom američke Demokratske partije Aleksandrijom Okasio-Kortez (Alexandria Ocasio-Cortez) zbog zalaganja za socijalnu pravdu.

Šlajn, bivša poslanica u Evropskom parlamentu, odrasla je u Švajcarskoj i radila je u dve predizborne kampanje bivšeg predsednika SAD Barak Obama (Barack).

Pažnju u Italiji je privukla pre dve i po godine kada je imala ključnu ulogu u sprečavanju desnice da preuzmu vlast u tradicionalno levičarskom regionu Emilija Romanja. Kao potpredsednica tog regiona zadužena za jednakost i zaštitu životne sredine od 2020, Šlajn se zalagala za prava žena, mladih, migranata i LGBTQ zajednice.

Šlajn je 2015. napustila je Demokratsku partiju zbog razlika oko smera pod kojim je stranka išla pod Mateom Rencijem (Matteo Renzi) koji je tada bio lider partije i premijer. Na ovim izborima, ona je i dalje van partijskih struktura, ali se kao nezavisna kandidatkinja nalazi na listi Demokratske partije – Demokratska i progresivna Italija.

Stavljanje Šlajn na listu radi animiranja neodlučnih glasača i mladih deo je napora predsednika Enrika Lete da napravi progresivnu koaliciju koja bi mogla da zaleči podele na italijanskoj levici. Taj pokuša ipak nije doveo do stvaranja šire leve koalicije na ovim izborima, što je, kako navodi AP, donelo prednost desničarskoj koaliciji.

Leta je odbacio izborni savez s nekadašnjim saveznikom, populističkim Pokretom pet zvezdica koji pomogao u rušenju vlade nacionalnog jedinstva premijera Marija Dragija u julu. S druge strane, centrističke partije su odbile da se pridruže Letu pošto se on udružio s manjim partijama koje su dalje levo.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG