Dostupni linkovi

Italijanski premijer potpisao sporazume o gasu sa Alžirom


Italijanski premijer Mario Dragi sa premijerom Alžira Ajmenom Benabderahmanom tokom sastanka u glavnom gradu Alžiru, 11. april 2022.

Italijanski premijer Mario Dragi najavio je u ponedeljak, 11. aprila, sporazum o povećanju isporuke gasa iz Alžira, pošto pojačava napore da smanji veliko oslanjanje Rima na uvoz iz Rusije, piše agencija Frans pres (AFP).

Obraćajući se novinarima nakon sastanka sa predsednikom Abdelmadžidom Tebunom, Dragi je rekao novinarima da su dve vlade potpisale preliminarni sporazum o saradnji u polju energetike.

„Postoji i dogovor između ENI-ja i Sonatraha o povećanju izvoza gasa u Italiju“, rekao je on, misleći na italijanskog energetskog giganta i alžirsku državnu firmu za ugljovodonike.

Kompanije su se složile da povećaju izvoz gasa kroz podmorski gasovod Transmed počevši od ove jeseni, postepeno „povećavajući količine gasa... do devet milijardi kubnih metara godišnje u 2023-24“, navodi ENI u saopštenju.

Rat u Ukrajini izazvao je pritisak Zapada za sankcije Moskvi, uključujući poteze za drastično smanjenje kupovine ruskog gasa. Italija kupuje ogromnu većinu svog prirodnog gasa iz inostranstva i jedan je od uvoznika gasa koji se najviše oslanja na Rusiju u Evropi, sa preko 40 odsto njenog uvoza iz zemlje.

Italija takođe uvozi značajne količine iz Alžira, uključujući oko 6,4 milijarde kubnih metara alžirskog gasa tokom prvog kvartala 2021, što je porast od 109 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Rat u Ukrajini i kampanja zapadnih sankcija podstakli su Rim da pojača potragu za alternativnim izvorima, a očigledna opcija je gigant u zalihama gasa - Alžir.

„Odmah nakon invazije na Ukrajinu najavio sam da će se Italija brzo organizovati da smanji svoju zavisnost od ruskog gasa“, rekao je Dragi. „Današnji dogovori su značajan odgovor za postizanje ovog strateškog cilja, a drugi će uslediti.

Alžir očekuje da uloži oko 40 milijardi dolara u istraživanje, proizvodnju i preradu gasa i nafte između 2022. i 2026. godine. Dragi nije rekao koliko će izvoz biti povećan prema sporazumu od ponedeljka.

Dve zemlje imaju ugovor o isporuci gasa do 2027. godine, podseća AFP.

XS
SM
MD
LG