Dostupni linkovi

Premijer Italije negirao medijske napise o zaustavljanju izbegličkih brodova


Migranti se odmaraju na brodu nakon što su stigli na južno ostrvo Lampedus, Italija (9. maj 2021.)
Migranti se odmaraju na brodu nakon što su stigli na južno ostrvo Lampedus, Italija (9. maj 2021.)

Kancelarija italijanskog premijera Marija Dragija (Draghi) negirala je 11. maja medijske izvještaje da Italija predlaže da Evropska unija plati Libiji kako bi zaustavila migrante i izbjeglice koji kreću sa obala te afričke zemlje ka Evropi.

Iz kancelarije italijanskog premijera navodi se da se Dragi zalaže da EU ponudi finansijsku podršku svim afričkim državama čiji državljani odlaze u migraciju.

Međutim, iz kancelarije italijanskog premijera negiran je izvještaj lista "Republika" da Dragi želi da 24. maja na samitu predloži da EU postigne dogovor sličan onom sa Turskom iz 2016. godine, prema kojem Ankara treba da dobija finansijsku pomoć u zamjenu za prijem migranata koji pokušavaju da dođu u Evropu preko Balkana.

"Trenutno nema inicijative za sličan dogovor kao sa Turskom. Stav vlasti je da EU mora više da obrati pažnju na situaciju na jugu Sredozemnog mora i bude spremna da ponudi finansijsku podršku svom afričkim državama čiji državljani migriraju", navodi se u saopštenju.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Italije, od početka godine na italijansku obalu stiglo je oko 13.000 migranata i izbeglica ili trostruko više nego u istom periodu lani.

Više od 2.000 stiglo je od vikenda do ostrva Lampeduza, koje je brojnim izbeglicama i migrantima prva tačka na putu do Evrope.

Prema sporazumu iz 2016. godine, Turska ima pravo na finansijsku pomoć Brisela u zamenu za prihvat izbeglica, većinom iz Sirije, koji pokušavaju da dođu do Evropske unije preko Balkana.

XS
SM
MD
LG