Dostupni linkovi

Moskva nacionalizirala rusku podružnicu talijanskog Aristona


Ministar vanjskih poslova Italije Antonio Tajani (Arhiva)
Ministar vanjskih poslova Italije Antonio Tajani (Arhiva)

Italija je u subotu pozvala na razgovor ruskog ambasadora u toj zemlji nakon što je Moskva objavila da će Ariston Thermo Group, podružnicu talijanske kompanije koja proizvodi opremu za grijanje, staviti pod "privremeno upravljanje" državnog energetskog diva Gazproma, javlja AFP.

"Vlada traži pojašnjenje o pitanju nacionalizacije Ariston Thermo grupe", saopćio je 27. aprila talijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani na X-u, bivšem Twitteru.

Rekao je da je od visokog dužnosnika talijanskog ministarstva vanjskih poslova zatražio da pozove ruskog ambasadora Alekseja Paramonova na razgovor.

"(Mi) također radimo s Bruxellesom, u suradnji s Njemačkom," nakon što je Bosch također bio meta, rekao je Tajani.

U drugoj objavi, Tajani je naveo da je razgovarao s glavnim menadžerima Aristona, dodajući da Rim "stoji uz firme i spreman ih je zaštititi na svim međunarodnim tržištima".

Nacionalizacija Aristona najavljena je u ruskom dekretu objavljenom u petak, a koji je potpisao ruski predsjednik Vladimir Putin.

Dekretom se prenosi kontrola nad 100 posto udjela u Aristonovim ruskim firmama - Ariston Thermo Rus, u vlasništvu Ariston Holding NV i BSH Household Appliances, u vlasništvu BSH Hausgerate GmbH - na Gazprom Household Systems, podružnicu Gazproma.

Otkako je izvršila invaziju na Ukrajinu, Moskva je preuzela ruske podružnice brojnih zapadnih kompanija - naprimjer francuskog proizvođača jogurta Danone i danske pivovare Carlsberg - pod ono što naziva "privremenom kontrolom upravljanja".

Te je poteze Kremlj opisao kao odgovor na zapadne sankcije ruskim firmama.

Zapadni dužnosnici i neke od kompanija osudili su rusku nacionalizaciju privatnog vlasništva.

XS
SM
MD
LG