Dostupni linkovi

Amazon u Italiji kažnjen zbog zloupotrebe dominacije na tržištu


Logo Amazona na objektu kompanije blizu Torina.
Logo Amazona na objektu kompanije blizu Torina.

Italijanska agencija za zaštitu konkurencije izrekla je kaznu američkoj kompaniji Amazon od skoro 1,3 milijarde dolara (1,1 milijarde evra) zbog zloupotrebe dominantne pozicije na tržištu, u vreme dok je širom sveta povećana pažnja regulatornih tela nad poslovnim praksama tehnoloških giganata, pišu svetski mediji.

Čitamo vam: Amazon u Italiji kažnjen zbog zloupotrebe dominacije na tržištu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:46 0:00

Posebne pogodnosti

Amazon je 9. decembra u Italiji kažnjen sa skoro 1,3 milijarde dolara zbog optužbe da krši antimonopolske zakone davanjem posebnih pogodnosti prodavcima koji koriste Amazonov sistem skladištenja i isporuke, navodi Njujork tajms (The New York Times).

Odluka italijanske uprave za zaštitu konkurencije je, kako piše američki list, jedna od prvih instanci regulatornih istraga kako Amazon koristi kombinaciju svoje ogromne logističke mreže i onlajn tržišta da bi stekao prednost nad konkurentima.

Italijanski regulator je naveo da je Amazon trgovcima koji plaćaju da koriste njegov sistem "Fulfillment by Amazon", ponudio pogodnosti poput pristupa Amazon prajma (Prime), što znači da se njihovi proizvodi često mogu isporučiti u roku od 24 sata bez naknade za isporuku.

Ti prodavci takođe mogu da učestvuju u promocijama kao što su Crni petak, Sajber ponedeljak i Prajm dej (Prime Day) koje nisu dostupne onima koji ne koriste "Fulfillment by Amazon".

Većinu proizvoda dostupnih na Amazonu nude drugi prodavci koji koriste sajt američkog giganta da dopru do kupaca, dok Amazon uzima procenat od svake prodaje. Za dodatnu naknadu, kompanija nudi "Fulfillment by Amazon", koji omogućava prodavcima da skladište svoje proizvode u njenim skladištima i sistem isporuke, kao i programe za menadžment inventara, povraćaj i korisničku podršku.

Amazon je, ukazuje Njujork tajms, mnogo investirao u Italiju, čije je tržište nekada bilo otporno na e-trgovinu, ali ju je prihvatilo tokom pandemije. U Italiji je ta kompanija izgradila skladišta i druge delove svog logističkog sistema kako bi privukla kupce brzom isporukom.

Pored velike kazna od 1,13 milijardi evra zbog zloupotrebe dominantne pozicije na tržištu, italijanska Uprava za zaštitu konkurencije (AGCM) je Amazonu takođe nametnula korektivne mere, uključujući nalog da postavi "fer i nediskriminatorne standarde" za treće prodavce da dobiju prednosti u pogledu prodaje i vidljivosti, ukazuje Politiko (Politico).

"Amazon ima poziciju apsolutne dominacije na italijanskom tržištu posredničkih usluga koja mu omogućava da favorizuje sopstvene logističke usluge", naveo je u saopštenju italijanski regulator, dodajući da je ponašanje Amazona "posebno ozbiljno".

Ta agencija je 2019. pokrenula istragu zbog zabrinutosti da Amazon daje prodavcima koji koriste njegovu logističku uslugu veću šansu da se pojave kao Amazonov izbor za korisnike koji traže proizvod predstavljen u posebnom odeljku njegove internet stranice "buy box".

Povećana pažnja regulatornih tela

Italijanska kazna Amazonu, jedna od najvećih kazni izrečenih američkim tehnološkim gigantima u Evropi, dolazi u vreme kada je na globalnom nivou povećana regulatorna pažnja nad tehnološkim gigantima posle niza skandala oko privatnosti i dezinformacija, kao i pritužbi da zloupotrebljavaju svoju tržišnu moć, ukazuje Rojters (Reuters).

Pored Amazona, povećanu pažnju u Evropi privukli su i Alfabet (Alphabet), Fejsbuk (Facebook Inc), Epl (Apple Inc) i Majkrosoft (Microsoft Corp).

Evropska komisija saopštila je da blisko sarađuje s italijanskim antimonopolskim telom u slučaju protiv Amazona u okviru Evropske mreže za zaštitu konkurencije, kako bi osigurala doslednost sa svoje dve istrage o poslovnoj praksi giganta u elektronskoj trgovini.

Prva je otvoren u julu 2019. kako bi se procenilo da li Amazon korišćenjem osetljivih podataka nezavisnih prodavaca koji prodaju robu preko njegovog sajta krši pravila konkurencije EU.

Druga, pokrenuta krajem 2020, fokusira se na mogući preferencijalni tretman Amazonove sopstvene maloprodajne ponude i prodavaca koji koriste Amazonove logističke usluge.

"Ova istraga dopunjuje današnju odluku italijanskog antimonopolskog tela koja se bavi ponašanjem Amazona na italijanskim logističkim tržištima", saopštila je Evropska komisija 9. decembra.

Fajnenšl tajms (The Financial Times) takođe ukazuje da je mera Italije protiv Amazona usledila pošto nacionalna tela za zaštitu konkurencije poslednjih meseci nameću višemilionske kazne tehnološkim gigantima.

Nemačka agencija za zaštitu konkurencije u maju je otvorila istragu protiv Amazona kako bi utvrdila da li mora da se pridržava novih pravila u Nemačkoj koja imaju za cilj da suzbiju moć velikih tehnoloških kompanija.

U Francuskoj je Gugl kažnjen sa 720 miliona evra u dva odvojena slučaja, dok je Epl kažnjen s 1,1 milijardu evra zbog antikonkurentskog ponašanja.

Velika Britanija i Evropska unija zajedno istražuju kako Fejsbuk koristi podatke korisnika da bi navodno poboljšao svoju poziciju i podrio rivale.

'Samo jedna' od više opcija

Amazon je saopštio da će uložiti žalbu na kaznu izrečenu u Italiji pošto je antimonopolska agencija ustanovila da gigant u onlajn kupovini daje nepravednu prednost prodavcima koji svoju robu isporučuju preko njegove logističke usluge, ističe Fajnenšl tajms.

"Predložena novčana kazna i pravni lekovi su neopravdani i nesrazmerni. Više od polovine ukupne godišnje prodaje na Amazonu u Italiji dolazi od (malih i srednjih preduzeća), a njihov uspeh je u srcu našeg poslovnog modela", navodi se u saopštenju Amazona i dodaje da ta kompanija ima konkurenciju u Italiji, kao i da su njegove usluge "samo jedna" od više opcija.

Amazon je ranije pokušao da zaustavi slučaj u Italiji na osnovu toga što se suočava s paralelnom istragom u Briselu po istoj osnovi, ističe list, dodajući da je Evropski opšti sud u Luksemburgu u novembru odbacio taj pokušaj.

Brisel je u najavi te istrage naveo da će dozvoliti italijanskim vlastima da sprovedu svoju istragu zbog zabrinutosti da Amazon "veštački" favorizuje "sopstvene maloprodajne ponude i ponude prodavaca na tržištu koji koriste Amazonove logističke i dostavne usluge".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG