Dostupni linkovi

U Italiji se komad alpskog glečera obrušio na planinare, ima žrtava


Nema informacija šta je uzrokovalo da se deo leda odvoji i obruši niz padinu vrha, ali intenzivan toplotni talas koji je zahvatio Italiju od kraja juna mogao bi da bude faktor (ilustrativna fotografija)

Veliki komad alpskog glečera otkačio se danas popodne i obrušio se niz padinu planine, povredivši više od deset planinara na popularnoj stazi na vrhu dok su najmanje četiri osobe poginule, prenela je italijanska državna televizija.

Nacionalni spasilački korpus za Alpe napisao je na Tviteru da je u potrazi za povređenima u području vrha Marmolada uključivala najmanje pet helikoptera i spasilačkih pasa.

Odvojeno, dispečeri za hitne slučajeve u severoistočnoj Italiji objavili su na Tviteru da je oko 15 planinara bilo u pogodjenom području.

Ledeni deo koji se odvojio poznat je kao serak, ili vrh glečera. Marmolada, koja se uzdiže oko 3.300 metara, najviši je vrh u istočnim Dolomitima.

Nema informacija šta je uzrokovalo da se deo leda odvoji i obruši niz padinu vrha, ali intenzivan toplotni talas koji je zahvatio Italiju od kraja juna mogao bi da bude faktor, rekao je portparol alpske spasilačke službe, prenosi Beta pozivajući se na AP.

Povređeni, medju kojima je i jedna osoba u kritičnom stanju, prebačeni su u nekoliko bolnica u regionima Trentino-Alto Adidje i Veneto, dodale su spasilačke službe.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG