Dostupni linkovi

Većina građana Crne Gore za zabranu torture


Sa prezentacije rezultata istraživanja o torturi, Podgorica, 12. april 2012.
Sa prezentacije rezultata istraživanja o torturi, Podgorica, 12. april 2012.
Grupa nevladinih organizacija je, istražujući stavove građana o torturi došla do, po njihovoj procjeni, veoma ohrabrujućih rezultata. Velika većina ne odobrava torturu, a procentualno - Crna Gora je u samom evropskom i svjetskom vrhu.

"Skoro 80 posto građana Crne Gore smatra da se mora zabraniti svaka vrsta torture jer je nemoralna i predstavlja kršenje ljudskih prava" - ovako glasi jedan od ključnih rezultata istraživanja grupe nevladinih organizacija čiji je cilj bio saznati stavove građana o torturi, za koju većina smatra da je u Crnoj Gori rijetka ali da postoji.

Samo nešto manje od 20 posto stanovništva podržava stav da teroristi predstavljaju tako ekstremnu prijetnju da bi vladama trebalo omogućiti primjenu izvjesnog stepena torture, ako tako mogu da dođu do informacija koje bi spasile živote drugih ljudi.

Istraživanje su sproveli Akcija za ljudska prava, Sigurna ženska kuća, Centar za diskriminaciju Ekvista i Centar za građansko obrazovanje, čiji predstavnik Danilo Ajković kaže da je istraživanje obuhvatilo još jedno važno pitanje - da li treba da postoje pravila koja bi zabranila mučenje ili bi ipak trebalo predvidjeti odredjene izuzetke u kojima bi vlada mogla da primjeni mučenje.

"Četrdeset i sedam pšosto ispitanika smatra da treba da postoji zabrana ali isto tako i izuzeci, odnosno da bi u pojedinim slučajevima trebalo primijeniti mučenje u cilju sprječavanja ili razrješavanja određenih slučajeva. Nasuprot tome, 44 posto ispitanika smatra da treba zadržati jasno pravilo o zabrani mučenja i u svim drugim slučajevima, kao što to ima veze i sa terorizmom. Tek svega pet posto ispitanika je izjavilo da vladama treba omogućiti da primjenjuje zlostavljanje, kako u slučajevima terorizma kao i u bilo kojim drugim. Sa ovakvim stavom gdje treba da postoji znači zabrana ali i određeni izuzeci, najbliži smo stavu građana Egipta i Rusije", navodi Ajković.

Liberalniji od građana SAD

Prema rezultatima istraživanja po kojima četiri petine građana smatra da je tortura apsolutno nedopustiva Crna Gora je najbliža stavovima građana Francuske, Velike Britanije i Španije, a za čak 26% liberalnije stavove građani Crne Gore imaju u odnosu na stavove građana SAD-a, zemlje koja se smatra liderom demokratskog svijeta, kažu autori istraživanja.

Tea Gorjanc Prelević
Tea Gorjanc Prelević
"Zašto smo baš potencirali izuzetak terorizma, odnosno situacije kada se spasavaju životi i tako dalje? Željeli smo prosto na taj javnosti najprihvatljiviji način da testiramo da li bi bilo koje opravdanje mučenja bilo u redu. Možda i nije iznenađujuće što u Americi da je takav rezultat kakav jeste budući da su oni preživjeli terorističke napade, i takvo iskustvo je definitivno poljuljalo stavove značajnog broja ljudi oko toga da državnim službenicima zapravo ne treba omogućiti da primjenjuju bilo koje taktike mučenja da bi došli do informacija", pojašnjava direktor Akcije za ljudska prava Tea Gorjanc Prelević.

Značajne razlike su uočene u stavovima muškaraca i žena, te pripadnika različitih vjeroispovijesti. Žene su osjetljivije na ovo pitanje i rjeđe nalaze razloge i opravdanja za mučenje, a i predstavnici katoličke vjeroispovesti iskazuju sličan stav.

Za autore istraživanja posebno zabrinjavajući činjenicu predstavlja podatak da je najmlađa populacija (od 18 do 29 godina) vrlo sklona odobravanju zlostavljanja, kao i da od onih građana koji odobravaju upotrebu zlostavljanja čak jedna trećina smatra da bi vlastima trebalo dozvoliti da primjenjuje mučenje u slučajevima sprečavanja ili rješavanja ubistva.

Pored krivičnog djela ubistva ispitanici su izdvojili državnu bezbjednost, zatim zlostavljanje maloljetnih lica, kao i seksualno nasilje kao slučajeve u kojima bi vlastima trebalo dozvoliti da primjenjuje mučenje u cilju rješavanja ili sprečavanja ovakvih pojava.

Prema rezultatima istraživanja, građani smatraju da je tortura u Crnoj Gori rijetka, ali da postoji što potvrđuje doskorašnje stanje u javnoj ustanovi za ometene u razvoju - Komanski most.

"Nema više vezivanja niti će ga ubuduće biti. Vraćen je osmjeh na lica korisnika. Osjećaju potpunu slobodu, što je osnova sadržine našeg rada. To je potvrdio i tim posmatrača Akcije za ljudska prava koji često borave kod nas. Ne samo što smo ublažili tu pojavu nego smo je potpuno eliminisali", kaže direktor ove institucije Vaselj Dušaj.
XS
SM
MD
LG