Dostupni linkovi

Istraživanje: Narušen integritet crnogorske policije


Sa predstavljanja izvještaja o procjeni intergriteta policije
Sa predstavljanja izvještaja o procjeni intergriteta policije

Integritet policije u Crnoj Gori je narušen, glasi najkraće rezultat istraživanja Instituta alternativa o procjeni integriteta policije koje je sprovedeno u prethodnom periodu. Iako u Crnoj Gori postoji veliki sistem unutrašnjeg i spoljnjeg nadzora, prisutna je korupcija, zloupotreba i prekoračenje službenih ovlašćenja, rečeno je prilikom predstavljanja izvještaja kome su prisustvovali predstavnici MUP-a, Uprave policije, nevladinog sektora i političkih partija.

Višestruki su razlozi zbog kojih je integritet crnogorske policije narušen, konstatovano je u izvještaju Instituta alternativa. To su između ostalog postojanje političkog djelovanja, prekoračenje ovlašćenja, netransparentno trošenje dijela javnih sredstava, prekobrojnost zaposlenih u policiji, postojanje diskrecionih ovlašćenja, saopštila je Dina Bajramspahić iz Instituta alternativa:

„Problemi nedostatka integriteta policijskih službenika ne javljaju se samo u formi primanja mita i zloupotrebe službene dužnosti, već i u obliku prekomjerne upotrebe sile, pasivnosti u postupanju, iznuđivanju iskaza, političkom djelovanju i ostalim formama povrede zakona o službenoj dužnosti i policijske etike. Korupcija je druga najčešća asocijacija crnogorskih građana kada pomisle na policiju, odmah iza sigurnosti, bezbjednosti, zaštite građana. A samo 12% građana vjeruje da korupcija nije rasprostranjena u policiji Crne Gore.“

Sa predstavljanja izvještaja o procjeni intergriteta policije, foto: Savo Prelević
Sa predstavljanja izvještaja o procjeni intergriteta policije, foto: Savo Prelević

Crnogorskoj policiji je potrebna depolitizacija, navodi se u izvještaju u kome su pobrojani slučajevi kada su visoki policijski funkcioneri učestvovali čak i u političkoj agitaciji:

„Čak 70% građana Crne Gore smatra da politika itekako ima uticaj na odlučivanje u policiji. Nedovoljno se poštuje odredba o zabrani političkog djelovanja policijskih službenika. To se može vidjeti po učešću policijskih službenika na političkim skupovima“, rekla je Bajramspahić.

U izvještaju se takođe konstatuje da građani ne vide borbu protiv korupcije u sopstvenim redovima, ali ni druge državne institucije nemaju uspjeha u otkrivanju te pojave, rekla je Bajramspahić:

„Nema rezultata u procesuiranju korupcije na visokom nivou u policiji. I ovo je posebno zabrinjavajuće imajući u vidu da smo u javnom diskursu imali nekoliko predmeta veoma zabrinjavajućih koji su se izgubili negdje između reakcije parlamenta i reakcije tužilaštva.“

Prekoračenje službenih ovlašćenja i policijske sile su problemi na koji je ukazano, iako izvještajem nije obuhvaćen posljednji period kada je do prekoračenja ovlašćenja došlo tokom demonstracija dijela opozicije. Poslanik Demosa Zoran Miljanić je ocjenio da su u prethodnim slučajevima prekoračenja ovlašćenja, sudovi izrekli minimalne kazne, a rezultat toga je i nedavna brutalnost nad Miloradom Martinovićem od strane pripadnika specijalnih jedinica. Miljanić je apelovao da se otkriju i kazne svi počinioci kako bi se spriječili budući incidenti:

Biljana Dulović, sa predstavljanja izvještaja o procjeni intergriteta policije, foto: Savo Prelević
Biljana Dulović, sa predstavljanja izvještaja o procjeni intergriteta policije, foto: Savo Prelević

„Ako oni koji su bili na mjestu prebijanja i učestvovali u prebijanju Martinovića, a svi smo vidjeli koliko ih je bilo i šta su radili, ako se i ovog puta desi da odgovornost preuzmu dvojica pa da se to procesuira godinama i onda se vrate na posao - plašim se da ćemo narednog puta imati žrtve. Jer nakon posljednjeg događaja nema šta preko.“

Ispred Ministarstva unutrašnjih poslova govorila je Biljana Dulović koja se nije složila sa nizom izrečenih ocjena o radu policije i MUP-a, a kada je riječ o integritetu policije ona je konstatovala da integritet postoji bez obzira na pojedinačne slučajeve prekoračenja ovlašćenja:

Ja bih istakla da MUP pored svega što smo čuli, ulaže velike napore u cilju jačanja integriteta policijskih službenika. Činjenica da se par nemilih događaja desilo tokom nedavnih protesta ne znači da ne postoji integritet u policiji. I u izuzetno demokratski razvijenim državama sa jakim integritetompolicijskih službenika se dešavaju ovakve stvari. Ali ne možemo zbog pojedinačnih slučajeva reći da je narušen integritet policijskih službenika.“

Na konferenciji su iznijeti i podaci koji govore o unapređenju transparentnosti u radu policije, ukazano na probleme ocjenjivanja, nagrađivanja i finansiranja u određenim oblastima i povjerljivim javnim nabavkama.

XS
SM
MD
LG