Dostupni linkovi

Istraživanje CEMI: Crnogorci nezadovoljni stepenom demokratije


Kotor
Kotor

Ukoliko bi se sjutra održali izbori 70 odsto građana Crne Gore bi glasalo na njima – pokazalo je najnovije istraživanje Centra za monitoring i istraživanje (CEMI). Više od polovine građana Crne Gore nije zadovoljno stepanom demokratije u zemlji.

Crnogorci žele veći stepen demokratije u političkim partijama – navodi se u istraživanju.

Izvršni direktor Zlatko Vujović kaže da su analize CEMI pokazale da građani vide da je ogromna moć koncentrisana u vrhovima političkih partija.

"U jednom takvom sistemu nijedna od šest političkih partija: Demokratska partija socijalista (DPS), Socijaldemokratska partija, Bošnjačka partija, Pokret za promjene, Nova srpska demokratija i Demos ne ispunjavaju uslove da ih možemo nazvati, u punom kapacitetu, demokratskim partijama. Znači u Crnoj Gori, sa aspekta unutarpartijske demokratije, nema demokratskih partija", navodi Vujović, te dodaje:

"Kad imate izborni sistem u kome građani ne mogu da glasaju za konkretne kandidate, kao što je to crnogorski, kad imate izborni sistem u kome nije integrisana preporuka Venecijanske komisije – da se omogući i glasanje za neposrednog kandidata – onda imate situaciju da partijska rukovodstva upravljaju kompletnim procesom."

Program koordinatorka Dubravka Popović je kazala da je troetapno istraživanje CEMI-ja, rađeno tokom marta i aprila na uzorku od preko hiljadu građana pokazalo da više od 50 posto građana Crne Gore nije zadovoljno stepenom demokratije u zemlji.

Crkva, Podgorica
Crkva, Podgorica

"Građani u najvećem broju, odnosno u 71 odsto slučajeva imaju povjerenja u crkvu, slijedi policija. Evropskoj uniji i predsjedniku države vjeruju u 57 odsto slučajeva, zatim tužilaštvu, u Skupštinu i premijera povejerenje ima 52 odsto ispitanih građana. Slijede sudstvo, zatim Vlada kao cjelina i nevladine organizacije... Najmanje povjerenje građana uživaju političke partije, njima vjeruje samo 33 odsto građana", kazala je Popović.

Poslanici trenutnog saziva Skupštine Crne Gore više brinu o svojim partijama nego o interesima onih koji su ih birali – pokazalo je istraživanje CEMI.

Više od 80 posto ispitanih smatra da partije treba samostalno da izlaze na izbore, a ne u koalicijama jer bi se tako tačno znalo koliko građana koju partiju podržava.

Istraživanje je pokazalo da građani malo znaju o izbornom sistemu, a samo 17 posto građana zna da Skupština broji 81 poslanika.

Zlatko Vujović je, komentarišući rezultate istraživanja koje je pokazalo da većina građana ne zna koji se izborni sistem primjenjuje u Crnoj Gori rekao: "Prosto je ovo istraživanje pokazalo da građani ne znaju što je izborni sistem. To predstavlja veliki problem. Cijeli niz ovih, uslovno rečeno, netačnih odgovora koje smo dobili govore o nekoj vrsti, da iskoristim tešku riječ – političke nepismenosti, generalno, u Crnoj Gori".

Najviše vjeruju Đukanoviću

Dubravka Popović kaže da se kroz nalaze istraživanja može vidjeti da građani u najvećem broju slučajeva smatraju da je DPS najkompetentnija partija za rješavanje problema u zemlji, dok je, među opozicionim strankama, Demos identifikovan kao partija koja je najkompetentnija za borbu protiv kriminala i korupcije.

Direktorica Odeljenja za istraživanje javnih politika, Ana Selić, rekla je da – kada se građanima postavi pitanje: kojem to političaru građani najviše vjeruju – na to pitanje odgovorilo je samo 55 posto ispitanih građana od više od 1.000 ispitanih.

Od onih koji su se izjasnili 20 odsto saopštilo je da najviše vjeruju Milu Đukanoviću, Miodragu Lekiću i Filipu Vujanoviću šest odsto, Dritanu Abazoviću četiri odsto, Aleksi Bečiću tri odsto, Ranku Krivokapiću, Srđanu Miliću i Andriji Mandiću dva odsto.

Selić je rekla da je istraživanje pokazalo da jedan odsto građana najviše vjeruje Žarku Rakčeviću i ostali odgovori osam posto građana.

Komentarišući povjerenje građana u političare Zlatko Vujović je kazao da ti podaci ne predstavljaju "rejtinge političkih partija".

"Nijesu ovo rejtinzi lidera političkih partija već jednostavno stepen povjerenja u konkretene ličnosti koje donose odluke u konkretnom slučaju", zaključio je Vujović.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG