Dostupni linkovi

Moguće puštanje na slobodu novinarke Jasne Babić


Jasna Babić
Jasna Babić
Cijenjena hrvatska istraživačka novinarka Jasna Babić u utorak je pritvorena, jer se nije odazivala na sudske pozive zbog privatne tužbe za klevetu. Njena se odvjetnica žalila na pritvor i tražila njeno puštanje na slobodu, i o tome će u četvrtak prije podne raspravljati Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Općinskog kaznenog suda. Zbog njenog privođenja prosvjedovalo je Hrvatsko novinarsko društvo, Hrvatski centar PEN-a i OESS.

Pritvaranje cijenjene istraživačke novinarke Jasne Babić zbog neodazivanja na sudske pozive, što je objektivno jedna od najvećih hrvatskih pravosudno-medijskih blamaža u posljednje dvije decenije, moglo bi već u četvrtak prije podne biti okončano.

Njezina odvjetnica po službenoj dužnosti Laura Valković nešto prije 13 sati u srijedu podnijela je zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu zahtjev za njeno puštanje na slobodu, potvrdio je za RSE glasnogovornik tog suda Dražen Kevrić, i o tome će se u četvrtak raspravljati.

„Sjednica je zakazana za četvrtak u 10.30, jer se moraju pozvati privatni tužitelj i braniteljica. Sjednica nije javna. Odluka će biti dakle u četvrtak“, kazao je Kevrić.

Na upit mijenja li se što na stvari u slučaju da se privatni tužitelj ne pojavi, Kevrić odgovara:

„Bitno nam je da je primio poziv, a nedolazak nekog od njih ne sprječava održavanje sjednice.“

Ugledna 54-godišnja novinarka Jasna Babić je privedena i zadržana pritvoru zbog toga što se nije odazivala na sudske pozive za raspravu na Općinskome kaznenom sudu u Zagrebu u slučaju privatne tužbe za uvredu i klevetu. Tužio ju je još 2009. godine kontroverzni poduzetnik i celebrity Josip Radeljak – Dikan. Prema podacima suda, Jasna Babić nije se odazvala na 16 poziva na raspravu.

Određivanje pritvora zbog neodazivanja na sudske rasprave predviđeno je zakonom, ali – prema svim dostupnim podacima – nije se nikada primijenilo niti za jednog novinara. Pogotovo čudi što je ova mjera primijenjena povodom privatne tužbe i to za klevetu.

Radeljak je poznat javnosti među ostalim po tužbi protiv njega da je krivotvorio oporuku teško bolesnog čovjeka u svoju korist, a na glasu je i zbog ilegalne dogradnje u starim jezgrama u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku.

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka prenio nam je dojmove njene odvjetnice koja ju je posjetila u pritvoru.

„Jasna je dobro i pozdravlja sve one koji su joj dali podršku. Rasprava o kojoj se radi sazvana je za ponedjeljak.“

Alarmantan slučaj

Zbog pritvaranja Jasne Babić prosvjedovali su Hrvatsko novinarsko društvo, povjerenica za medije OESS-a Dunja Mijatović i Hrvatski centar PEN-a. Hrvatsko novinarsko društvo (HND) zatražilo je hitno puštanje Jasne Babić iz pritvora.

„Nedopustivo je da kolegica Babić čami u Remetincu čekajući sazivanje sudske rasprave. Koliko pamtimo, nijednom novinaru u Hrvatskoj nije bio određen višednevni pritvor zbog osiguranja dolaska na sudsku raspravu,“ upozorava se u priopćenju HND-a.
Predstavnica OESS-a za slobodu medija Dunja Mijatović nazvala je u posebnoj izjavi za HRT ovaj slučaj zabrinjavajućim.

„Riječ je o vrlo alarmantnom slučaju kakav se ne bi smio događati u Hrvatskoj niti u jednoj drugoj državi koja sebe smatra demokratskom,“ naglasila je predstavnica OESS-a.

Hrvatski PEN centar u svom priopćenju što ga potpisuje predsjednica hrvatskog PEN-a Nadežda Čačinović „izražava veliku zabrinutost zbog disciplinskoga pritvora novinarke Jasne Babić.“

Jasna Babić u novinarstvu je od kraja sedamdesetih godina. Krajem osamdesetih piše o UDB-inim umorstvima hrvatskih emigranata u zapadnoj Europi, u devedesetima je objavila niz zapaženih istraživačkih tekstova i dvije knjige o organiziranom kriminalu, ratnim zločinima, korupciji na visokim razinama i vezama politike i kriminala. U niz navrata je za Radio slobodna Europa komentirala fenomene i događaje iz hrvatskog i postjugoslavenskog krim-miljea.

Zdenko Duka
Zdenko Duka
Dugogodišnji profesor etike u novinarstvu Stjepan Malović kaže za RSE kako ne smije biti sporno da se novinari, kao i svi drugi građani moraju, odazivati pozivima suda, ali način kako je država ppostupila preka kolegici Babić je - malo neuobičajen.

„Mislim da bi bilo sasvim primjereno da se – kada je sazvana rasprava - tada nju privede na raspravu, ako se nije htjela odazivati, i da se na taj način ispuni zakonska obaveza. Ali smještanje u pritvor na ne znamo kako dugo vrijeme je zaista nešto nezabilježeno“, istaknuo je Malović.

Pitali smo predsjednika HND-a Duku - može li se ovaj sramotni postupak protiv kolegice Babić staviti u neki kontekst?

„Ovo je sigurno zloslutan presedan. Ne bih mogao ništa u tom smislu kalkulirati, ali znamo da je sada od Nove godine na snazi novi Kazneni zakon. U njemu su kazne za novinare osjetno više nego ranije kada se radi o uvredi i kleveti. Sa druge strane, u novi KZ uvedeni su i internetski mediji, protiv čega nemam ništa protiv, jer kleveta na internetu i kleveta u novinama je jedna te ista. Međutim, sve zajedno jest jedna situacija koja je nepovoljnija za novinare i kao da sudovi uzimaju jedan stroži stav.“
XS
SM
MD
LG