Dostupni linkovi

Istražiti slučaj brutalnosti nad Romima i kazniti počinioce


Vahid Adžović
Nakon što su uhvaćeni u krađi akumulatora Vahid Adžović i Mentor Idrizaj su umalo linčovani od strane dvadesetak mještana Botuna u Podgorici.

Prema sopstvenom svjedočenju, dvojica Roma su vrijeđani, psovani, premlaćivani, automobilom jureni uz Moraču, a zatim bačeni u nabujalu rijeku iz koje su se izvukli bez ičije pomoći.

Potom su ucjenjivani da nasilnicima daju 1000 eura kako ne bi bili prijavljeni policiji. Nije bilo bolje ni kada je stigla policija jer je šamaranje i vrijeđanje nastavljeno u policijskoj stanici.

Adžović je u izjavi za RSE kratko potvrdio da je zajedno sa Idrizajem pretrpio brutalno zlostavljanje u podgoričkom naselju Botun, a zatim u policijskoj stanici kako je to zabilježio istraživač kršenja ljudskih prava Aleksandar Zeković, a zatim objavile podgoričke Vijesti

"Ja sam to izjavio kod Aleksandra Saše Zekovića i to je juče (u utorak) objavljeno u novinama i to je to i ja ne mogu ništa više da pričam o tome. Znači, za to što sam ja kriv ja ću da odslužim kaznu, a za to zašta su oni krivi oni će da izdržavaju kaznu", kazao je Adžović.

Komentarišući ovaj slučaj pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava Sabahudin
Delić
je iznenađen stepenom brutalnosti koju su Romi pretrpjeli.

"Grupa građna je uzela pravdu u svoje ruke, što je ne samo mimo zakona nego mimo svih moralnih pravila i kodeksa ponašanja u jednom društvu pa tako i u crnogorskom. To je jednostavno neoprostiva stvar da se vraćamo u vrijeme, moram da budem grub – divljeg zapada i da linčujemo nekoga za bilo što što je uradio ili nije uradio. Druga stvar, prema navodima iz teksta u današnjem broju lista"Vijesti" sporno je i ponašanje policajaca. Ako su tačne izjave Adžovića i Idrizija da se policija ovako ponašala onda je to stvar svakako i za etički odbor policije i za organ koji se bavi unutrašnjom kontrolom rada policijskih službenika. Indikativno mi je i ponašanje, kažem na osnovu navoda u tekstu, advokatice. Da li joj nije bio omogućen pristup ili je kasnila iz drugih razloga njeno obraćanje sudiji i sve je to pokriveno velom nekih indikacija koje mene i kao građanina upućuju da stvari nijesu jasne", rekao je Delić.

Test za državu

Istraživač kršenja ljudskih prava Aleksandar Zeković ocjenjuje da se radi o ozbiljnom kršenju ljudskih prava i testu za državu kako će se odnijeti prema pripadnicima najmarginalizovanoj nacionalne manjine i test primjene zakonodavstva koje je tekovina pristupanja evropskim integracijama.
Mislim da nema dileme da se otkrije identitet ovih lica i mislim da je on policiji poznat samom činjenicom da je ona i pozvana od tih lica, smatra Aleksandar Zeković.

"Mislim da nema dileme da se otkrije identitet ovih lica i mislim da je on policiji poznat samom činjenicom da je ona i pozvana od tih lica kao i zbog činjenice da je jedan od policijskih službenika prisustvovao dijelu takvog maltretiranja i postupanja prema građaninu romske nacionalnosti. Mi ćemo svakako insistirati da se ovim slučajem pozabavi mjerodavni državni tužilac, da primijeni svoja ovlašćenja. Očekujemo i naravno otvaranje istrage po ovom pitanju. To bi bio kapacitet koji tvrde da posjeduju crnogorski državni organi, a sa druge strane očekujemo da se napokon uspije, barem jednom pokazati da je unutrašnja kontrola, odnosno Uprava policije sposobna da identifikuje svoje službenike koji na ovaj način tretiraju pripadnike manjina", kaže Zeković.

Brutalno premlaćivanje, vrijeđanje na nacionalnoj osnovi zbog krađe stvar je organa koji se bave istragama, kaže Delić najavljujući da će ministarstvo insistirati na rasvjetljavanju svih aspekata ovog slučaja.

"Veoma je važno da nadležni organi sada utvrde da li je bilo zlostavljanja ili mučenja i od strane građana mjesta u kojem se desio incident, da li je bilo nepravilnosti u ponašanju policijskih službenika, da li je bilo propusta u ponašanju suda, odnosno advokata koji ih je zastupao. Treba da se utvrde sve te činjenice. Ministarstvo, kao i do sada prilikom ovakvih i sličnih slučajeva će svakako tražiti komunikaciju sa nadležnim organima i informacije koje će nas dovesti do rasvjetljavanja ovog slučaja i insistiraćemo, ako što uvijek insistiramo na kažnjavanju počinilaca bilo kakvog prekršaja ili krivičnog djela, a ovdje vidim da ima elemenata toga", navodi on.

Do sada iz Uprave policije nismo mogli dobiti informaciju da li će biti pokrenuta istraga protiv zasad nepoznatih osoba iz naselja Botun u Podgorici koji su zlostavljali dvojicu Roma kao i unutrašnja kontrola zbog događaja u samoj policiji.
XS
SM
MD
LG