Dostupni linkovi

Istražitelj tužiteljstva o pouzdanosti insajdera Nikolića


Defence witness Bruce Bursik during the trial of Ratko Mladic in Hague
Defence witness Bruce Bursik during the trial of Ratko Mladic in Hague

Haško suđenje (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastavilo se iskazom istražitelja haškog tužiteljstva Brucea Bursika, koji je 2003. godine razgovarao sa srebreničkim insajderom Momirom Nikolićem, koji je kao bivši načelnik sigurnosti Bratunačke brigade VRS-a priznao krivnju za učešće u pogubljenjima zarobljenih Srebreničana.

Obrana je svjedočenjem Bursika, kao svjedoka obrane, željela pokazati kako je i on sumnjao u istinitost podataka koje mu je Nikolić dao kao pokajnik, a pogotovo onih koji direktno inkriminiraju optuženog generala Mladića.

Nikolić je svjedočio na suđenju Mladiću kao svjedok optužbe, potvrdivši kako mu je 13.srpnja 1995.godine, nakon obraćanja zarobljenim bošnjačkim dječacima i muškarcima u Konjević Polju, optuženi odgovorio potezom ruke preko grla – kada je upitan – što će se dogoditi sa zarobljenicima.

Nikolić je u svom iskazu, kao i priznanju krivnje, opisao zatočavanje i prijevoz zarobljenika do mjesta pogubljenja u okolici Zvornika. Potvrdio je kako se radilo o organiziranom smaknuću (prema optužnici preko 7000 ljudi) u koje su bili uključeni i vojska i policija bosanskih Srba, kao i lokalni politički dužnosnici poput Miroslava Deronjića, predsjednika općine Bratunac. Svađi između njega i pukovnika VRS-a Ljubiše Beare – o tome gdje će se pogubiti zarobljenici, nazočio je i naime i Nikolić.

Svjedok: Insajder većinom rekao istinu

Bursik je naveo kao svjedok da je sve kao istražitelj haškog tužiteljstva pokušavao potkrijepiti sve što je Nikolić opisao u svojoj izjavi, potvrđujući „da je većina toga što je rekao bila istina“. No potvrdio je obrani kako „nije vjerovao da je u cijelosti rekao sve“.

Obrana je pokušavala dovesti u pitanje Nikolićevu izjavu u vezi pokreta rukom preko grla generala Mladića, tvrdeći da je on to naknadno izmislio.

„Ako ste i Vi vjerovali da je izbjegavao sve reći, kako da onda mi shvatimo njegovu izjavu?“, upitao je branitelj Branko Lukić.

„Ostaviti ću to (sudskom) Vijeću.“, odgovorio je Bursik, napominjući „kako ispravke u odnosu na generala Mladića“ Nikolić nije radio od trenutka haške istrage koja ga je obuhvatila.

Suđenje za dvostruki genocid i ostale zločine VRS-a u BiH (1992-1995) nastaviti će se idući tjedan novim iskazima svjedoka obrane.

VIDEO LINK: Dio ispitivanja Bursika

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG