Dostupni linkovi

Istraga protiv bivšeg predsjednika zbog ubojstva novinara


Leonid Kučma, travanj 2004.
Leonid Kučma, travanj 2004.
Ukrajinsko tužilaštvo je otvorilo istragu protiv bivšeg predsjednika Leonida Kučme kojega se dovodi u vezu s ubojstvom novinara Georgija Gongadzea 2000. Ubojstvo novinara, koji je nađen odrubljene glave u jednoj šumi pored Kijeva, užasnulo je i svjetsku javnost, a sama istraga smatra se jednom od najsloženijih u post-sovjetskom dobu.

Punih jedanaest godina traje istraga o ubojstvu opozicijskog novinara, oštrog kritičara Kučmina režima.

Renat Kuzmin na konferenciji za novinare, 22. ožujak 2011.
Novinar je otet u septembru 2000., a njegovo je tijelo je pronađeno odrubljene glave, spaljeno i zakopano u jednoj šumi u okolici Kijeva.

Na konferenciji za novinare zamjenik glavnog tužioca general Renat Kuzmin je potvrdio da je protiv Leonida Kučme pokrenuta istraga zbog zloupotrebe ovlasti i davanja nezakonitih naređenja službenicima Ministarstva unutarnjih poslova, a koje su u konačnici dovele do ubojstva novinara.

Kuzmin je najavio brzo okončanje istrage i dodao kako je Kučmi zabranjen izlazak iz zemlje.

Gongadze je bio novinar “Ukrajinske pravde”, bavio se istraživanjima aktualnih tema u zemlji i često je bio na meti Kučme i njegovog režima.

Prerano za radovanje

No, bivši predsjednik, danas 72 godišnjak, uvijek je odbacivao odgovornost za ubojstvo novinara, iako je svojedobno objavljena snimka njegovog razgovora s policajcima kojima je izdao naređenje da se “pozabave” s opozicijskim novinarom.
Dan sjećanja na ubijenog novinara, 22. ožujak 2011.

Snimke, čija autentičnost nikada nije bila potvrđena, sada će biti uzete kao dokazni materijal.

“Reporteri bez granica” pozdravili su istragu, ali su upozorili da je prerano za radovanje. Johan Bihr, iz organizacije sa sjedištem u Parizu, ističe kako treba vidjeti da li će biti još optuženih, jer se ne spominje samo Kučmino ime u vezi sa ubojstvom Gongadzea. On naglašava da se znalo dogoditi da se do jednog trenutka istraga kreće u dobrom smjeru, a onda bi se sve vratilo na početak, kazao je Bihr.

Valentina Teličenko, odvjetnica novinarove udovice Miroslave, sumnja da će nova istraga donjeti rezultate.

Ona smatra da je Kučmu trebalo ispitati još prije dvije godine i to kada je uhapšen policijski general Oleksej Pukač koji je priznao da je zadavio Gongadzea i potom mu odrubio glavu.

Prošle godine, tužilaštvo je imenovalo bivšeg ministra unutarnjih poslova Jurija Kravčenka kao osobu koja je naredila Gongadzino ubojstvo.

Kravčenko je 2005., pronađen mrtav u svojoj vikendici blizu Kijeva, a policija je saopćila da se radilo o samoubojstvu.

Dvojica službenika Ministarstva unutarnjih poslova već su u zatvoru, a bivši policijski general Oleksej Pukač, upravo čeka suđenje.
XS
SM
MD
LG