Dostupni linkovi

Auto trka smrti na Tari: Istraga tragedije


Auto kojim je ubijeno troje posetilaca trke na Tari
Auto kojim je ubijeno troje posetilaca trke na Tari
Policija Bajine Bašte odredila je meru zadržavanja za tri osobe koje su učestovale u organizaciji medjunarodne automobilske brdske trke na Tari tokom koje su tri osobe izgubile život.

Zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično delo protiv opšte sigurnosti pritvor je odredjen direktoru trke Ismetu T. (56) iz Sarajeva, članu sportske komisije Milu R.(56) iz Bijeljine i prema direktoru trke zaduženom za bezbednost Živadinu T. (66) iz Zemuna, saopštila je danas (20. avgust) Policijska uprava u Užicu.

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja u MUP-u Srbije Stojadin Jovanović izjavio je da se mora utvrditi odgovornost svih u lancu organizacije trke na Tari.

"Organizator i lice koje je zaduženo za bezbednost mora da obezbedi da se sportske manifestacije odvijaju bezbedno. Očigledno da to u ovom slučaju nije urađeno, da je taj sistem zakazao i da je došlo do tragedije. Umesto da to bude lepo za gledaoce i učesnike sportske manifestacije, pretvorilo se u tragediju", rekao je Jovanović. Na pitanje da li je policija mogla i pre tragedije da prekine trku, Jovanović je kazao da mu nisu poznati detalji događaja.

Život su izgubili Nikola Trišić (30) iz Bajine Bašte, Jelena Trišić (27) iz Beograda i Dragiša Jakovljević (47) iz Petrovca na Mlavi dok je Stefan Jakovljević (17) iz Petrovca na Mlavi zadobio lake telesne povrede.

U mestu Kaludjerske bare u oštroj krivini kod skretanja za selo Jasikovica takmičar Branimir Simić, star 33 godine iz Bijeljine izgubio je kontrolu nad svojim vozilom, marke "micubiši lanser", izleteo sa staze i udario u četiri gledaoca koja su se nalazila iza trake koja je označavala prostor za publiku. U trci je učestvovalo oko 60 reli vozača, najviše iz Bosne i Hercegovine.

Goran Perović iz Bajne Bašte bio je očevidac jučerašnje tragedije na Tari. Perović je inače dugogodišnji automobilski sportski radnik, odličan poznavalac sportskog automobilizma, i 30 godina učestvuje u organizaciji automobilskih trka. Ovako je za RFE opisao dogadjaj:

„Juče prilikom prve trke „Tara 2012“ došlo je do izletanja automobila koji je vozio Branko Simić iz Bjeljine. Izletanje se desilo na krivini broj 10, to je skretanje za Jasikovicu na putu Bajna Bašta – Kaluđerske bare, nekih 500-600 metara pre samog cilja. To je jedno od najtežih mesta u samoj organizaciji, znam jer sam ranijih godina radio na organizaicji trka, i što se tiče bezbednosti, toj lokaciji se poklanja najviše pažnje. To je mesto gde vozači imaju najduži pravac i gde automobili razvijaju ogromne brzine i dolazi ta desna krivina kada mora da se koči i šalta u nišu brzinu, da bi se ona savladala. Vozač Simić je pokušao da savlada desnu krivinu, međutim automobil je nastavio da se kreće pravo. Čula se jaka škripa guma,i znao sam da će doći do najgoreg, i vozilo se našlo 10- 15 metara od same staze, u tom momentu čuo se udarac, automobil je preleteo prvi red gledalaca, i udario u veliki znak, nekih 3, 5- 4 metra visine, na polovini tog znaka je udario. Čula se ogromna lomljava, jauci, dim, ona opšta panika... Automobil je stao, pritrčali smo svi, 150- 200 ljudi je pokušalo da ukaže pomoć povređenima, čuli su se strašni jauci, uskoro je stigla i hitna pomoć, zatim i vatrogasci, i počeo je transport povredjenih lica u užičku bolnicu“, kazao je za RSE Perović.

Pojasnio je da je ta lokacija jedna od najkritičnijih za samog organizatora zbog male udaljenosti od puta do gledalaca.

„Tu se postavlja još jedan problem, naime organizatori trke prošle godine imali su oko 13.000 gledalaca i trka nije mogla da krene dok se svi oni nisu udaljli. Pošto sam bio u organizaciji, znam, krenuli smo sa policijskim automobilom i megafonom dok se svi nisu udaljli u zone bezbednosti. Medjutim, gledaci se udalje kada mi naiđemo, posle se ponovo vrate na stara mesta, tako da tu ne dolazi samo do krivice organizatora, ima tu i naše krivice što ne poštujemo neka pravila bezbednosti i elaborate za samu organizaciju trke“, rekao je.

Perović je dodao da za ovu nesreću ima više krivaca.

„Ja volim da budem u prvom redu gledalaca tokom trke, i da odmah vidim šta se dešava. Problem je što mi o samoj organizaciji razmišljamo samo kada se nešto desi. Sigurno, da su bile ispoštovane sve mere bezbednosti koje su se propisivale, ovaj momak bi izleteo, udario u znak i ne bi bilo ništa. Auto direktno nije udario ni jednog gledaoca, to je moje vidjenje, mislim da su stubovi od samog znaka povredili gledaoce, što se tragično završilo“, smatra sagovornik RSE.

Uviđaj su obavili istražni sudija Osnovnog suda u Užicu i zamenik javnog tužioca užičkog Osnovnog javnog tužilaštva.

Ministarstvo omladine i sporta Srbije uputilo je saučešće porodicama nastradalih gledalaca tokom automobilske trke na Tari.

VIDEO: Reli trka Tara - Užice
XS
SM
MD
LG