Dostupni linkovi

Drugi put obustavljena istraga o eksploziji u Bejrutu


Oštećeni silosi za žitarice u luci u Bejrutu i područja oko njih, dan nakon velike eksplozije koja je pogodila ovaj grad, 05. aygusta 2020. iz zraka se vidi ogromno

Istraga o razornoj eksploziji u Bejrutu prošle godine obustavljena je nakon što se bivši ministar, za čije ispitivanje na sudu je izdat nalog, požalio na nepristrasnost glavnog sudije.

Pravosudni izvori rekli su da će sudija Tarek Bitar prekinuti istragu sve dok sud ne donese odluku o zahtjevu Nohada Machnouka.

Sudija Bitar muči se da dovede svjedoke visokog profila, a i njegov prethodnik smijenjen je na sličnim osnovama u februaru nakon što je optužio bivše ministre za nemar.

U velikoj eksploziji u luci u Bejrutu 4. augusta 2020. poginulo je najmanje 218 osoba, ranjeno 7.000, a neki dijelovi grada su razoreni. Požar je izazvao detonaciju 2.750 tona amonijevog nitrata, zapaljive hemikalije, koja je bila nepropisno uskladištena skoro šest godina.

Katastrofa je pogoršala duboku ekonomsku krizu u Libanonu koja je tri četvrtine stanovništva dovela do siromaštva.

Čelnici lučke i carinske uprave rekli su da su njihova upozorenja o opasnosti od amonijevog nitrata više puta ignorisana. Više od 20 osoba, od kojih su većina lučki i carinski službenici, do sada je uhapšeno u sklopu istrage o eksploziji.

Prvi glavni sudac, Fadi Sawan, odlučio je u decembru prošle godine podignuti optužnicu protiv premijera u vrijeme incidenta, Hasana Diaba i još tri bivša visoka dužnosnika- bivšeg ministra finansija Ali Hasana Khalila i bivših ministara javnih radova Youssefa Finyanusa i Ghazija Zaiter zbog nemara.

Bijes na ulicama Beiruta
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00

Oni su porekli bilo kakvu krivicu i odbili su da budu ispitani kao osumnjičeni, optužujući sudiju da je prekoračio svoja ovlaštenja.

Kasacioni sud je u februaru isključio sudiju Sawana iz slučaja kao odgovor na žalbe Khalila i Zaitera. Odluka se djelimično temeljila na činjenici da je sudijin dom oštećen u lučkoj eksploziji, za što je sud rekao da postavlja pitanja o njegovoj nepristranosti.

Njegova zamjena, sudac Bitar, također je pokušao ispitati četvoricu muškaraca, kao i Machnouka, bivšeg ministra unutrašnjih poslova, te nekoliko bivših načelnika vojske i sigurnosti.

Ranije ovog mjeseca izdao je potjernicu za Finyanusom nakon što se nije pojavio na ispitivanju.

To je navelo bivšeg ministra da zatraži smjenu sudije od Kasacionog suda, navodeći "legitimnu sumnju" u pristrasnost u vezi sa postupanjem u ovom predmetu. No, istraga je prekinuta tek nakon što je Machnouk prošle sedmice podnio sličnu žalbu i to na veliko razočaranje i frustraciju porodica žrtava, koje očajnički traže odgovore.

Godina poslije: Ožiljci na licima Beiruta
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:43 0:00

“Vlada veliki bijes među porodicama", rekao je Ibrahim Hoteit, čiji je brat ubijen u eksploziji.

Diab, kojeg je nedavno zamijenio Najib Mikati na mjestu premijera, odletio je u Sjedinjene Države. Savjetnik je rekao da tamo posjećuje svoju djecu i da ga se može pozvati na ispitivanje samo ako parlament to odobri.

XS
SM
MD
LG