Dostupni linkovi

Provjerava se da li je toksični otpad iz Srbije završio u Hrvatskoj


Sa press konferencije u Zagrebu, 23. srpanj 2013.
Hrvatsko Ministarstvo zaštite okoliša i prirode istražuje indicije prema kojima je toksični otpad iz srbijanske čeličane 'Sirmium steel', umjesto u Kini završio u Grčkoj, Rumunjskoj, a možda i u hrvatskom Jadranu. Zasad nema potvrde je li opasni teret uopće ušao u Hrvatsku, ali inspektori su na terenu i čekamo rezultate istrage - kazao je na press konferenciji ministar Mihael Zmajlović.

„Postoje indicije da je opasni otpad bio pogrešno deklariran, da je ušao u Hrvatsku, i u suradnji s Hrvatskom carinom i inspekcijskim službama susjedne države (Srbije), te indicije se provjeravaju, inspekcija je na terenu i poduzećemo sve kako bi se otklonile sumnje da je taj otpad, eventualno, završio u Hrvatskoj“, odgovorio je na pitanje RSE hrvatski ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

Ministar je potsjetio da za svaki provoz opasnog otpada treba zatražiti dozvolu, čak i za neopasni otpad treba očitovanje države kroz koju prolazi, a hrvatsko ministarstvo zaštite okoliša, kaže, nije zaprimilo nikakav takav upit:

„Ne postoje saznanja gdje je završio taj otpad i da li je on uopće završio u Hrvatskoj," kazao je ministar. "Jedino što mogu reći jest da je inspekcija na terenu i utvrđuje činjenično stanje. Ukoliko se utvrdi da je otpad završio u Hrvatskoj, tek tada će trebati utvrditi gdje on završio“.

Ministar je potvrdio da surađuju s kolegama iz Srbije, a priču o krijumčarenju opasnog otpada iz srbijanske čeličane 'Sirmium steel' prvi je objavio beogradski Kurir, a prenosi većina hrvatskih medija .Prema tim informacijama u posljednju godinu i pol dana tvrtka 'Pro-plast' iz Sremske Mitrovice navodno je iz čeličane preuzela oko 2200 tona toksičnog otpada i trebala ga zbrinuti u Kini, ali, kako nema potrebne dozvole, ona ga je, prema istim informacijama, lažno deklarirala i opasni otpad prokrijumčarila na druga mjesta.

„No, prije no što se provjere sve te tvrdnje, ne mogu ništa više reći", zaključio je hrvatski ministar.

Kvaliteta zraka u Slavonskom Brodu je zadovoljovajuća

Na press konferenciji su prezentirani i rezultati 6-mjesečnog mjerenja kvalitete zraka u Slavonskom Brodu, koji je onečišćen radom zastarjelih pogona Rafinerije u susjednom Brodu, u Bosni i Hercegovini.

No, prema provedenim mjerama i riječima Sonje Vidić 'nije opasan za zdravlje ljudi', iako su prekoračenja zabilježena, osobito po pitanju sumporovodika:

Slavonski Brod
Slavonski Brod
„Dakle, prema tim glavnim pokazateljima kvalitete zraka, u odnosu na sve parametre, uključujući i sumporovodik, kvaliteta zraka u Slavonskom Brodu je zadovoljovajuća“, ustvrdila je Sonja Vidič iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.

RH Hrvatska traži od ruskih vlasnika rafinerije u Brodu da se skrate rokovi modernizacije, čije dovršenje je planirano tek 2015. i nudi vlastito iskustvo i znanje koje je koristila u Rafineriji Sisak.

„S tim je ciljem ostvaren kontakt i dogovoren prvi radni sastanak s glavnim urbanističko-građevinskim i ekološkim inspektorom Republike Srpske, a prvi radni sastanak dogovoren je u Zagrebu, krajem srpnja, s njim i njegovim dvočlanim timom. Hrvatska iskustva, iz modernizacije Rafinerije u Sisku, govore da je uz određene ciljane intervencije na lokalne difuzne izvore, prije svega, sumporovodika, moguće znatno utjecati na poboljšanje kvalitete zraka i upravo ćemo o tome razgovarati sa inspekcijom u Bosni i Hercegovini“, izvjestio je hrvatski ministar zaštite okoliša i prirode.
  • 16x9 Image

    Ankica Barbir-Mladinović

    Dugogodišnja višestruko nagrađivana novinarka i urednica na Zagrebačkoj televiziji koja od 1994., nakon što je postala nepodobna na Hrvatskoj televiziji, izvještava za RSE o ratom pogođenim ljudskim sudbinama i drugim  postratnim i tranzicijskim temama.

XS
SM
MD
LG