Dostupni linkovi

Blokirana imovina Eve Kaili, za Borelja slučaj navodne korupcije 'zabrinjavajući'


Eva Kaili, potpredsjednica Evropskog parlamenta, grčka političarka iz redova PASOK
Eva Kaili, potpredsjednica Evropskog parlamenta, grčka političarka iz redova PASOK

Grčke vlasti zamrzle su 12. decembra svu imovinu potpredsjednice Evropskog parlamenta (EP) Eve Kaili, nakon što je optužena za korupciju, zbog njene navodne umiješanosti u skandal s korupcijom povezan s Katarom.

Predsjednik grčke uprave za borbu protiv pranja novca Haralambos Vourliotis objasnio je da se ta mjera odnosi i na njene rođake i uključuje "bankovne račune, sefove, kompanije i drugu finansijsku imovinu", prenosi Frans press.

Belgijska istraga o navodnoj koupciji u EP je "veoma zabrinjavajuća", rekao je 12. decembra Žozep Borelj, visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbjednost.

Izjava dolazi nakon hapšenja povezanih s navodnim novcem i poklonima iz Katara, prenosi Rojters.

"Svakako su vijesti veoma zabrinjavajuće. Suočavamo se sa nekim događajima, nekim činjenicama koje svakako zabrinjavaju i mene kao bivšeg predsjednika EP", rekao je Borelj novinarima uoči sastanka ministara spoljnih poslova EU.

Kako prenosi agencija Rojters, tužioci su 9. decembra u Briselu u okviru istrage pretresli 16 kuća i zaplijenili 600.000 eura (631.800 dolara).

Od tada su četiri osobe optužene, dvije puštene na slobodu, saopštili su tužioci 11. decembra, ne navodeći imena tih osoba.

Evropski parlament je tokom vikenda saopštio da je u svjetlu belgijske istrage suspendovao ovlašćenja i dužnosti jedne od svojih potpredsjednica, grčke socijalistkinje Eve Kaili.

Tužioci su saopštili da su mjesecima sumnjali da jedna zalivska država pokušava da utiče na donošenje odluka u Briselu.

Izvor koji poznaje slučaj rekao je da je ta država domaćin Svjetskog prvenstva u Kataru. Katarski zvaničnik međutim, negirao je tokom vikenda optužbe za moguće nedolično ponašanje.

"Svako povezivanje katarske vlade sa prijavljenim tvrdnjama je neosnovano i ozbiljno dezinformisano", rekao je zvaničnik.

Agencija Rojzers podsjeća da je EP ove sedmice trebao da glasa o predlogu za produženje bezviznog režima u EU za Kuvajt, Katar, Oman i Ekvador.

Neki poslanici su predložili da se debata i glasanje odlože.

XS
SM
MD
LG