Dostupni linkovi

Istražuje se moguća veza između J&J vakcine i neurološkog poremećaja


Američki zdravstveni zvaničnici kažu da istražuju mogućnost da Johnson & Johnson vakcina malo povećava rizik od rijetke neurološke komplikacije poznate kao Guillain-Barre sindrom.

Kako navodi AFP, američka Uprava za hranu i lijekove u ponedjeljak je ažurirala upozorenja oko Johnson & Johnson vakcine tako da uključuju i informacije o uočenom “povećanom riziku” od rijetkog neurološkog poremećaja.

Na osnovu analize federalnog sistema praćenja sigurnosti vakcine identifikovano je preko 100 preliminarnih izvještaja o Guillain-Barreovom sindromu nakon što je dato otprilike 12,5 miliona doza.

Od prijavljenih slučajeva 95 njih je bilo ozbiljno i bila im je potreba hospitalizacija. Prijavljen je jedan smrtni slučaj.

Guillain-Barre sindrom je rijedak neurološki poremećaj kod kojeg imunološki sustav tijela greškom napada dio svog nervnog sistema ili mrežu živaca smještenih izvan mozga i kičmene moždine.

Johnson & Johnson je jedina vakcina protiv COVID-19 koja se daje u jednoj dozi.

Jedna doza ove vakcine je 66 posto efikasna protiv korona virusa.

Istraživanje u kojem je učestvovalo 44.000 volontera sprovedeno je na tri kontinenta i na više sojeva korona virusa. Iz ove kompanije su rekli da je vakcina efikasna i protiv delta soja.

Izvor: Reuters, AFP, CNN
XS
SM
MD
LG