Dostupni linkovi

Istorijski uspeh: Zlatna medalja za umetnike Srbije


Grupa umetnika iz Srbije koja je osvojila nagradu na Praškom kvadrijenalu
Grupa umetnika iz Srbije koja je osvojila nagradu na Praškom kvadrijenalu

Kustoski tim Srbije dobio je zlatnu medalju za pokretanje dijaloga na 13. Praškom kvadrijenalu koji se održava od 17. - 28. juna. Laueratima je nagrada uručena sinoć pred punom salom Ark teatra, a dobili su je Mia David za rad „Ne(Moć)“ i kustoski tim studentske selekcije koji predvodi Tatjana Dadić Dinulović za rad Proces, kao i svi umetnici i studenti u obe postavke.

Ovo je prvi put u istoriji Praškog kvadrijenala da je Srbija dobila nagradu, kaže za naš program jedna od dobitnica Mia David.

„Nisam ovo očekivala jer je koncept izložbe takav da je u stvari jako teško sagledati je. Praško kvadrijenale traje 11 dana, a ja imam 10 umetnika koji se smenjuju svaki dan i imaju performanse svaki dan i onda 11-og dana izlažemo celu arhivu. Tako da, prva dva dana kad je bilo žiriranje, činilo mi se da je nesagledivo to što mi radimo. Očigledno da nije tako. I da ne samo što je žiri prepoznao značaj toga, nego ono što je meni posebno važno – nije se bavio estetikom i pojedinačnim iskazima, nego je prepoznao tu ideju u celini. I ono što je posebno lepo jeste da ta nagrada nije dodeljena samo meni, nego i kustoskom timu studentske sekcije, svim umetnicima i studentima, jer ona zapravo govori o nekakvom zajedničkom nastupu i našem pokušaju da uđemo u komunikaciju, kako sa publikom, tako i sa drugim umetnicima koji izlažu na Praškom kvadrijenalu.“

"Umetnici i studenti Srbije posvećeni su svim srcem ideji da su umetnost i umetnički proces povezani sa društvenom, političkom i ekonomskom stvarnošću", navodi se u saopštenju žirija, koji hvali saradnju tima studenata i afirmisanih umetnika.

"Reč je o scenskom dijalogu koji privlači posetioca i na njega deluje kako kroz vizuelna i prostorna rešenja, tako i kroz vođenu diskusiju", zaključeno je u saopštenju međunarodnog žirija koji čine istaknuti pozorišni umetnici: Antonio Arauho, Kirsten Dehlholm, Eloize Kazan, Dmitri Krimov, Džoselin Mekini, Katrina Nojburg, Dominik Huber, Radivoje Dinulović i Kamila Polívková.

Na pitanje kako bi laiku objasnila značaj ovog priznanja, Mia David odgovara: „U ovoj disciplini, to je Olimpijada. Dešava se jednom u četiri godine, ima više od 70 zemalja učesnica, preko 800 izloženih eksponata... To je velika manifestacija i u pozorišnom i u svetu scenskih umetnosti uopšte jer su sada pridodati performansi i arhitektonski prostor. U tim kategorijama ovo je najznačajnija manifestacija na svetu.“

Tatjana Dadić Dinulović i Mia David na dodeli nagrada
Tatjana Dadić Dinulović i Mia David na dodeli nagrada

Primajući nagradu, Tatjana Dadić Dinulović, teoretičarka scenskog dizajna, koja predvodi kustoski tim Studentske sekcije kazala je:

"Ovu nagradu primamo u ime više od 80 ljudi koji su radili skoro 18 meseci da bi ostvarili zajednički umetnički rad za ovogodišnje Praško kvadrijenale."

Osim Tatjane Dadić Dinulović kustoski tim čine još: Marko Lađušić, akademski vajar; Dobrivoje Milijanović, dizajner zvuka; Dejan Miljković, arhitekta; Vesna Mićović, fotograf; Janko Ljumović, pozorišni producent; Dragan Stojčevski, scenograf; Oliver Frljić, pozorišni reditelj i Sanja Maljković, arhitekta i scenograf,

Glavna nagrada Kvadrijenala Zlatna Triga PQ 2015 za najbolju izložbu dodeljena je timu iz Estonije koji se predstavio postavkom "Unifed Estonia". U pitanju je već nagrađivana postavka, hvaljena zbog inovativnog pristupa u osmišljavanju i izvođenju performansa, kao i impresivne realizacije. Za nagradu su bile nominovane i postavke timova iz Letonije i Finske.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG