Dostupni linkovi

Iranski predsjednik u istorijskoj posjeti Egiptu


Istorijska poseta Ahmadinedžada Egiptu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:37 0:00
Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad stigao je u Egipat, u prvu posjetu jednog iranskog predsjednika Kairu od Islamske revolucije prije više od 30 godina. Posjeta bi trebala da otvori put obnavljanju zvaničnih odnosa između dvije zemlje.

Televizijske snimke prikazuju srdačan doček Mahmuda Ahmedinadžada na crvenom tepihu u Kairu gdje ga je sačekao njegov egipatski kolega Mohamed Morsi.

Ahmadinedžad predvodi državnu delegaciju Irana na samitu Organizacije islamske saradnje koji počinje sjutra. No, analitičari navode da bi ova posjeta mogla otvoriti put obnavljanju odnosa dvije zemlje prekinutih 1979. godine.

Islamska republika Iran nije oprostila Egiptu izraelsko-egipatski mirovni sporazum koji je potpisao egipatski predsjednik Anvar El-Sadat, nedugo potom ubijen.

Iako je formalini razlog summit, Ahmadinedžad je rekao da će pokušati da otvori put razvijanju saradnje između Irana i Egipta.

Ova posjeta će "neosporno uticati na bilateralne odnose", ocijenio je Ahmadinedžad dodavši da "Teheran i Kairo treba da se često sastaju zbog regionalnih i međunarodnih pitanja".

Mohamed Morsi i Mahmud Ahmadinedžad
Mohamed Morsi i Mahmud Ahmadinedžad
Ahmadinedžad, koji je predstavnik šiitske većine Irana, sastao se i sa egipatskim sunitskim muslimanskim klerikom šeikom Ahmedom Tajebom na Univerzitetu Al Azhar.

Prvi koraci ka mogućem ponovnom uspostavljanju odnosa dvije zemlje počeli nakon što je novi egiptski predsjednik Mohamed Morsi, predstavnik sunitskog Muslimanskog bratstva, posjetio Iran avgusta prošle godine kao učesnik konferencije Nesvrstanih zemlja.

Iran je prethodno pozdravio dolazak na vlast Morsija i Muslimanskog bratstva prošle godine.

No, uprkos prvim koracima Iran i Egipat i dalje imaju suprotne stavove o regionalnim pitanjima, posebno o sirijskoj krizi, jer Teheran bezuslovno podržava režim Bašara el-Asada, juče su čak eksplicitino zaprijetili Izraelu zbog Sirije, a Kairo pak poziva režim u Damasku da preda vlast.

Sirija će svakako biti u fokusu konferencije Organizacije islamske saradnje.

Otkako su u Egiptu na vlast došli islamisti, nakon pada režima Hosnija Mubaraka pod pritiskom narodne pobune 2011. godine, Teheran je pozvao na normaliziranje odnosa s Kairom, ali je nova egipatska vlast do sada bila oprezna po tom pitanju.
XS
SM
MD
LG