Dostupni linkovi

Istorijska pobeda Đokovića na Australian Openu


Novak Đoković
Novak Đoković
Prvi teniser sveta Novak Đoković osvojio je istorijsku, treću uzastopnu titulu, a četvrtu ukupno, na Otvorenom prvenstvu Australije, posto je danas u finalu pobedio Britanca Endija Mareja sa 6:7 (2:7), 7:6 (7:3), 6:3, 6:2.

Ovo je šesta gren slem titula za prvog tenisera Srbije, a 35. ukupno u karijeri.

Đoković je u prvom setu pet puta pretio Mareju brejkom - u šestom i osmom gemu, ali se Britanac uspešno branio i u taj brejku došao do vođstva od 1:0 u setovima.

Prvi teniser sveta je u nastavku meča smanjio broj neiznuđenih grešaka, za nijansu pojačao snagu udaraca i uzvratio Mareju - takođe u taj brejku, za izjednačenje.

Đoković je već tada počeo vidno da podiže nivo svoje igre, forhend su mu pronalazili "metu", dok je Marej vidno padao na psihološkom planu.

Srpski teniser je u trećem setu konačno pokazao sa kakvim teniskim oružjima raspolaže. Ponovo je, kao i u prvom setu, napao Mareja u osmom gemu, ali ga je ovoga puta dobio (5:3), a potom hladnokrvno svojim servisom došao do prednosti od 2:1 u setovima.

Sve precizniji udarci Đokovića potpuno su poljuljali Marejevu samopouzdanje koji ponovo u četvrtom setu trpi još jedan brejk (2:1).

Đoković je još jednom kod vođstva od 3:1 sjajnom defanzivnom igrom poremetio Marejev servis, koji potom pravi duplu grešku i dolazi na ivicu poraza (4:1).

Novak Đoković je do kraja meča rutinski ređao poene i na kraju došao do ubedljive pobede prvom meč loptom.

Ovom pobedom, on je postao prvi teniser u istoriji koji je osvojio tri titule zaredom na Australijan Openu, od 1969. godine kada su počeli nastupati i profesionalni igrači.
XS
SM
MD
LG