Dostupni linkovi

Istoričari regiona osudili napad na Ukrajinu i zloupotrebu istorije


Područje u blizini zgrade regionalne uprave, za koju su gradski dužnosnici rekli da je pogođena raketnim napadom, u središtu Harkiva, Ukrajina, 1. ožujka 2022.

Grupa istoričara iz Srbije, Slovenije, Severne Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine (BiH) i Crne Gore javno je osudila napad Rusije na Ukrajinu.

"Dižemo glas u odbranu neometanog prava na život i afirmaciju svih, u ovom času naročito ukrajinskog identiteta i slobode građanki i građana Ukrajine", naveli su, između ostalog, u deklaraciji "Odbranimo istoriju".

U dokumentu, koji je potpisalo više od 50 istoričara, zatražili su od domaćih i inostranih političara da vode odgovorne politike.

"Osuđujemo falsifikovanje istorije, njenu zloupotrebu i korišćenje selektivne istorijske argumentacije da bi se opravdala ratna politika i agresija prema suverenoj i međunarodno priznatoj državi Ukrajini", navodi se u deklaraciji.

Dodaje se da je zloupotreba istorije u političke svrhe dovela do tragičnih ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

"Zato upozoravamo na opasnost manipulisanja prošlošću radi raspirivanja mržnje, proizvodnje rata, dehumanizacije neprijatelja i opravdavanja ratnih zločina", naveli su u pismu istoričari iz zemalja nekadašnje Jugoslavije.

Naveli su da istorija ne sme da služi legitimisanju bilo čijih nacionalnih aspiracija i teritorijalnih pretenzija.

"Zahtevamo od političara da se ne oslanjaju na istoričare, intelektualce i interesne grupe koji potpiruju nacionalističke strasti i šire govor mržnje da bi ostvarili sopstvene interese", zaključuju potpisnici deklaracije "Odbranimo istoriju".

Srbija je nakon invazije Rusije 24. marta na Ukrajinu podržala teritorijalni integritet Ukrajine i istovremeno odlučila da se ne pridruži sankcijama koje je Evropska unija uvela zvaničnoj Moskvi.

Ostale zemlje iz kojih su istoričari potpisnici deklaracije uskladile su se sa sankcijama Evropske unije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG