Dostupni linkovi

Borbe na istoku Ukrajine, povređena dva novinara Rojtersa, vozač poginuo


Srušena pijaca u gradu Sijerodonjeck u Ukrajini, 16. april 2022.

Ruske snage bombarduju dva ključna grada istočne Ukrajine 3. juna, na stoti dan ruskog rata u Ukrajini, polako ih pretvarajući u ruševine, objavio je AP.

Guverner Luganska Serhii Haidai rekao je da su se žestoke borbe nastavile u Sijerodonjecku, gde se oko 13.000 preostalih stanovnika sklonilo u podrume kako bi izbegli rusko bombardovanje.

Haidai je rekao da su ruske snage takođe napale susedni Lisičansk.

Tamo je ostalo oko 20.000 stanovnika, oko jedne petine predratnog stanovništva Lisičanska, a rusko granatiranje uništilo je 60 odsto stambenih zgrada i civilne infrastrukture, saopštile su vlasti.

Dvojica Rojtersovih novinara su povređena, a vozač je poginuo 3. juna nakon što je vozilo u kojem su se nalazili zapaljeno dok se kretalo ka gradu Sijerodonjecku, objavio je Rojters (Reuters).

Fotograf Aleksandar Ermočenko i kamerman Pavel Klimov putovali su u automobilu koje su obezbedile snage koje podržava Rusija na delu puta između Sjeverodonjecka i grada Rubižne.

Rojters nije mogao odmah da utvrdi identitet vozača kojeg su separatisti dodelili Rojtersu za putovanje. Ministarstvo odbrane Ukrajine nije odgovorilo na telefonski poziv u kojem je od njih zatražen komentar o tome.

Ermočenko i Klimov su prebačeni u bolnicu u Rubižnu gde im je ukazana početna pomoć, Ermočenko zbog male rane od gelera, a Klimov zbog preloma ruke.

Ruske snage pokušavaju da opkole Sijerodonjeck i Lisičansk, jedina dva grada u istočnoj ukrajinskoj provinciji Lugansk koji nisu pod kontrolom ruskih snaga ili separatista koje podržava Moskva. Pokrajine Lugansk i Donjeck čine Donbas, istočni industrijski region koji Rusija namerava da zauzme.

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je da Rusija sada kontroliše više od 90 odsto Luganska i da će ga verovatno u potpunosti preuzeti u naredne dve nedelje.

Nikola Sunhurovski iz Centra Razumkov, istraživačkog centra sa sedištem u Kijevu, rekao je da je zbog otpora Ukrajine ruska ofanziva u regionu počela da usporava i da su "izgubili previše snaga i potrebna im je taktička pauza".

On je rekao da "vreme ide u korist Ukrajine jer se zalihe zapadnog oružja povećavaju, što čini Kremlj nervoznim".

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su ruske trupe uspele u svom glavnom navedenom zadatku zaštite civila u oblastima pod kontrolom separatista.

Rusija kontroliše skoro jednu petinu zemlje, rekao je ranije ove nedelje ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Izvor: AP, Reuters
XS
SM
MD
LG