Dostupni linkovi

Zelenski nazvao granatiranje u kojem su ubijeni ratni zarobljenici 'namernim ruskim ratnim zločinom'


Ukrajinske snage lansiraju raketni sistem HIMARS u regionu Zaporožja početkom jula.
Ukrajinske snage lansiraju raketni sistem HIMARS u regionu Zaporožja početkom jula.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je granatiranje zatvora u istočnoj oblasti Donjecka u kojem su bili ukrajinski vojnici "namerni ruski ratni zločin" koji je odneo više od 50 života.

Ukrajina je ranije 29. jula saopštila da su njene bezbednosne agencije zahtevale da Ujedinjene nacije i Međunarodni komitet Crvenog krsta odmah pošalju istražne timove da ispitaju ubistvo ratnih zarobljenika.

Zelenski je napomenuo da su među ratnim zarobljenicima bili i branioci fabrike Azovstal u Mariupolju, koji su izašli iz tog objekta u maju uz posredovanje UN i Crvenog krsta.

On je rekao da podržava apele ukrajinskih agencija i ombudsmana koji zahtevaju akciju. "Rusija je brojnim terorističkim napadima dokazala da je danas najveći izvor terorizma u svetu", rekao je Zelenski u svojoj noćnoj video poruci 29. jula.

Ukrajina je ranije pokrenula istragu o ruskim optužbama da su taj napad izvele ukrajinske snage, rekavši tada da je broj ubijenih ukrajinskih ratnih zarobljenika bio najmanje 40.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba pozvao je sve partnere Ukrajine da osude granatiranje. "Rusi su počinili još jedan užasan ratni zločin granatirajući popravni dom u okupiranoj Olenivki, gde su držali ukrajinske ratne zarobljenike", rekao je on i dodao: "Pozivam sve partnere da oštro osude ovo brutalno kršenje međunarodnog humanitarnog prava i priznaju Rusku Federaciju kao terorističku državu."

Rusko Ministarstvo odbrane i separatisti u Donjecku koje podržava Moskva izjavili su rano 29. jula da je ukrajinsko granatiranje visokomobilnim artiljerijskim raketnim sistemima (HIMARS) proizvedeno u SAD odgovorno za smrt i ranjavanje desetina u zatvoru u Olenivki. Televizijski kanal Rossia-1 prikazao je nešto što je izgledalo kao uništene barake i metalni kreveti, ali žrtve se nisu videle.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine je u saopštenju naveo da su ruske tvrdnje varka sa ciljem da se sakrije istina o tome šta se dešavalo sa Ukrajincima zarobljenim tokom rata, koji je sada u šestom mesecu, pošto ukrajinske snage nisu ispaljivale projektile u tom području. "Oružane snage Ruske Federacije izvršile su ciljano artiljerijsko granatiranje popravne ustanove u gradu Olenivka, u Donjeckoj oblasti, gde su takođe bili zatvoreni ukrajinski zatvorenici", navodi se u saopštenju.

"Ruski neprijatelj nastavlja svoje propagandne metode vođenja informacionog rata optužujući Oružane snage Ukrajine za granatiranje civilne infrastrukture i stanovništva, prikrivajući pritom sopstvene podmukle radnje. Shodno tome, takve izjave o navodnom granatiranju civilne infrastrukture i stanovništva od strane Oružanih snaga Snage Ukrajine su čista laž i provokacija", dodaje se u saopštenju.

Tvrdnje nijedne strane o situaciji nisu mogle biti nezavisno proverene, ali je ukrajinsko glavno tužilaštvo saopštilo da otvara istragu o incidentu. "Tužioci u Glavnom tužilaštvu pokrenuli su pretpretresnu istragu o činjenici kršenja zakona i običaja ratovanja", navodi se u saopštenju.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel osudio je "najoštrije" zločine ruskih snaga i njihovih zastupnika u Ukrajini.

"Ova nehumana, varvarska dela predstavljaju teška kršenja Ženevskih konvencija i njihovog Dodatnog protokola i predstavljaju ratne zločine", rekao je on. Međunarodni komitet Crvenog krsta saopštio je da je ponudio podršku u evakuaciji ranjenika i medicinskog materijala.

"Naš prioritet u ovom trenutku je da se pobrinemo da ranjeni dobiju spasonosnu pomoć i da se sa telima onih koji su izgubili život postupa na dostojanstven način", navodi se u saopštenju Crvenog krsta.

Dodaje se da su svi ratni zarobljenici zaštićeni međunarodnim humanitarnim pravom. "Oni više nisu deo borbe i ne bi trebalo da budu napadnuti. (Međunarodni komitet Crvenog krsta) je mogao da poseti neke ratne zarobljenike i druge zatočenike, ali nije dobio pristup da ih sve poseti", navodi se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG