Dostupni linkovi

Istinomjer o cg. političarima: Obećanje ludom radovanje


Sa veb stranice Istinomjera
Sa veb stranice Istinomjera
Političari u Crnoj Gori od utorka će svakodnevno biti na provjeri po jednom novom kriterijumu: dosljednosti, konkretnosti i tačnosti izgovorenog, te datih obećanja. Projekat Istinomjer, koji je pokrenuo nevladin Centar za demokratsku tranziciju (CDT), analizirao je i upoređivao izjave crnogorskih političara u kojima su mnogi porekli datu riječ i obećanje.

Nije novina da političari i ljudi koji se bave javnim poslom u Crnoj Gori, nemaju izgrađen odnos prema javnosti, često govore bez argumenata i olako daju obećanja.

Takvo stanje urednik u utorak promovisanog portala istinomjer.me, dugogodišnji novinar Dragoljub Vuković ilustruje anegdotom:

"Neću otkriti identit osobe koja je bila laka na obećanjima ali ću reći da je kada ga je pitala supruga zašto obećava da će nekome dati nešto kada zna da neće to moći da ispuni, ta osoba izjavila pa neka ode zadovoljan. Dakle, naši javni poslenici se ponašaju tako da oni koji slušaju odu zadovoljni, a hoće li to biti ispunjeno i kako će se to desiti to ih u tom trenutku baš ne zanima, pogotovo u vremenima izborne kampanje."

Cilj Istinomjera je personalizacija odgovornosti za izgovorenu riječ, dato obećanje, kaže Vuković:

"Hajmo da se odgovornost personalizuje, znači da se odgovornost ne skriva iza političkih partija, iza vlade kao entiteta, nego da svaki ministar odgovara za ono što kaže, obećava, radi i tako dalje. Zato su ovdje te stvari personalizovane. Naravno, govorimo o programima i političkim partijama i njihovim obećanjima, ali onda pratimo žive ljude, javne djelatnike koji nešto govore, obećavaju, tvrde."

Kampanja za parlamentarne izbore 2012. tek će biti predmet analize, a prethodna iz 2009. pokazala je da su četiri partije sa najviše osvojenih glasova, bile toliko uopštene u obećanim programima, da nije bilo moguće pratiti njihovu dosljednost u ispunjavanju, ukazuje izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica:

"Vladajuća koalicija, NOVA, SNP i Pokret za promejne imali su nekonkretne političke programe, da su u pojedinim slučajevima ti programi bili toliko nekonkretni, da nama nije bilo moguće da izmjerimo kako su ispunjeni. Program vladajuće partije je bio toliko nekonkretan da nijesmo uspjeli da provjerimo, odnosno da ispratimo kako je taj program ispunjen."

Ministri prednjače

Igor Lukšić
Igor Lukšić
Istinomjer je već markirao nedosljednosti, poluistine, neistine u čemu za sada prednjače ministri.

Tako je prvi među njima, premijer Igor Lukšić u julu saopštio da je izgradnja autoputa do granice sa Srbijjom izvjesnost, da bi se koji mjesec kasnije pozivao na relanost i bio nešto suzdržaniji.

Istinomjer je notirao i da Lukšićevi ministri olako barataju brojkama koje život znače, pa je tako po pojedinima, stopa zaposlenosti u julu bila 10 odsto veća od prošlogodišnje, što je višestruko manje od onoga što bilježi zvanična statistika.

Slično je bilo i sa cijenom hljeba, za koju ministar poljoprivrede neprovjereno tvrdi da nije skuplja od vekne u regionu.

U Demokratskom frontu pozdravljaju pokrenuti projekat, ali ističu da su građani odgovorni koliko i političari, “da brzo zaboravljaju, još lakše praštaju i ne kažnjavaju prevare”.

"Građanin ima odgovornost koliko i političar zato što mu je vrlo često svejedno da li političar govori istinu ili ne. Uostalom, kada bi se cijenila politika u Crnoj Gori na osnovu date riječi i onome urađenom definitivno sadašnja vlast ne bi bila na vlasti", kaže za RSE funkcioner Demokratskog fronta Goran Danilović.

I u manjoj članici vlasti, Socijaldemokratskoj partiji, pozdravljaju inicijativu nevladinog sektora, koji će, kako očekuje funkcioner stranke Raško Konjević, doprinijeti većoj opreznosti političara.

"Jedan takav projekat će doprinijeti povećanju političke kulture i svakako dodatnoj opreznosti političkih aktera na političkoj sceni Crne Gore u smislu onoga što je u jednom tradicionalnom društvu a Crna gora jeste još uvijek takvo društvo, da izgovorenu riječ mnogo više cijenimo i da se prema njoj ophodimo na način na koji zaključuje", ocjenjuje Konjević.

U mjerenju izgovorenog Crna Gora se pridružila mreži aktivista u regionu. Kampanja 2012. će biti pažljivo praćena, saopšteno, filtrirano, analizirano, a građanima redovno ispostavljani dokazi o dosljednosti biranih političkih predstavnika.
XS
SM
MD
LG