Dostupni linkovi

Opozicioni kandidat ponovo pobedio na izborima u Istanbulu


Zatvorena birališta u istanbulu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:11 0:00

Zatvorena birališta u istanbulu

Kandidat opozicione Republikanske narodne partije (ČHP) Ekrem Imamoglu, pobedio je na ​ponovljenim izborima za gradonačelnika Istanbula koji su održani nakon što je poništen prethodni rezultat glasanja, javio je Rojters.

Na osnovu do sada prebrojanih glasova, Imamoglu vodi za više od 775.000 glasova razlike što je mnogo više u odnosu na njegovu pobedu u martu kada je osvojio 13.000 glasova više.

Pobedu kandidatu opozicije priznao je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

"Čestitam Ekremu Imamoglu koji je pobedio na osnovu preliminarnih rezultata glasanja", napisao je Erdogan na Twitteru, dodajući da se nada da će od ovakvog ishoda glasanja imati koristi turska prestonica.

Uspeh Imamoglua potvrio je i Binali Jildirim, kandidat vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Redžepa Tajipa Erdogana za gradonačelnika Istanbula, prenose agencije.

„Prema rezultatima, moj protivnik Ekrem Imamoglu vodi. Čestitam mu i želim mu sreću. Nadam se da će dobro služiti Istanbulu“, rekao je Jildirim.

Prema preliminarnim rezltatima Imamoglu je osvojio 54 procenata glasova birača, prenosi BBC.

Na prethonim izborima, 31. marta, kandidata vladajuće partije Jildirima pobedio je zajednički kandidat opozicije Ekrem Imamoglu.

Vladajuća partija Istanbul smatra veoma važnim gradom, a o tome svedoči i izjava turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, koji kaže da „onaj ko pobedi u Istanbulu, pobeđuje u celoj Turskoj“.

Izborna komisija je međutim 22 maja odlučila da poništi izbore u Istanbulu. Kako je objašnjeno od strane Vrhovnog izbornog odbora, lokalni izbori u Istanbulu poništeni su “usled niza neregularnosti”, pre svega, kako je navedeno, “prilikom postavljanja službenika na glasačka mesta”.

"Neregularnosti se smatraju incidentima koji su ugrozili kredibilitet izbora", stajalo je u tadašnjem saopštenju.

Najveća opoziciona stranka u Turskoj Republikanska narodna partija (ČHP) saopštila je ranije da odluka o ponovnom održavanju izbora u Istanbulu ukazuje na "čistu dikatururu".

Inače, Rojters prenosi da je u nedelju čitavog dana u Istnbulu vladala veoma velika gužva, što se posebno videlo na aerodromima, autobuskim stanicama i glavnim auto-putevima koji su bili zakrčeni usled velikog broja ljudi koji je požurio nazad sa odmora ili iz matičnih gradova kako bi glasali.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG