Dostupni linkovi

Snažna potvrda poraza Erdoganove politike u Istanbulu


Ekrem Imamoglu, novi gradonačelnik Istanbula iz opozicione Republikanske narodne partije, obraća se pristalicama nakon proglašenja pobede na ponovljenim izborima protiv kandidata vladajuće Partije pravde i razvoja Binalija Jildrima.
Ekrem Imamoglu, novi gradonačelnik Istanbula iz opozicione Republikanske narodne partije, obraća se pristalicama nakon proglašenja pobede na ponovljenim izborima protiv kandidata vladajuće Partije pravde i razvoja Binalija Jildrima.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pretrpeo je težak udarac pošto su glasači, nezadovoljni ekonomskim stanjem u zemlji i njegovom sve autoritarnijom vlašću, na ponovljenim izborima za gradonačelnika Istanbula opet podržali opozicionog kandidata Ekrema Imamoglua, pišu svetski mediji i ukazuju da bi poraz u gradu u kojem je Erdogan počeo političku karijeru kao gradonačenik mogao biti početak njegovog kraja.

Ošamućujući osuda glasača

Ubedljiva pobeda Ekrema Imamoglua je ošamućujuća osuda ekonomske politike i sve autoritarnije Erdoganove vladavine, ocenjuje Blumberg (Bloomberg), ukazujući da je kandidat opozicione Republikanske narodne partije (CHP) osvojio oko 54 odsto glasova, a kandidat vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) Binalij Jildrim 45 osto glasova posle prebrojanih 99 odsto glasačkih listića.

Kandidat AKP-a je tesno izgubio 31. marta s 14.000 glasova razlike, dok je sada jaz bio skoro 800.000 što je nedvosmislena poruka da su birači zabrinuti za rastakanje demokratskih osnova Turske, ističe Blumberg.

Erdoganova partija je martu izgubila i u Ankari i drugim velikim gradovima, pošto su inflacija, nezaposlenost i pad vrednosti lire uzeli danak, ali je turski predsednik odbio da prizna poraz u Istanbulu žaleći se na napravilnosti, što je prihvatila izborna komisija.

Rezultati glasanja u nedelju pokazuju da je Erdogan, najmoćniji turski lider u moderno vreme, napravio neverovatno lošu procenu kada je tražio da se ponovi glasanje, ocenjuje BBC.

Ne samo što je na ovim izborima Erdogan oslabljen, već je izgleda i opoziciona CHP konačno smislila kako da se suprotstavi predsedniku, ukazuje britanski javni servis i dodaje da je Imamoglu imao duboko pozitivnu poruku za kakvom su glasači žudeli, dok je na uvrede iz AKP odgovarao osmesima.

Najveći poraz u karijeri

Pobeda opozicije u Istanbulu imaće dramatične posledice po Erdoganovu vlast u zemlji, ocenjuje Gardijan (The Guardian), dodajući da su izbori u nedelju smatrani testom krhkih turskih demokratskih standarda i Erdoganove političke budućnosti.

Dok je opozicija slavila prve rezultate, uz sirene automobila i radost na ulicama, s glasom novog gradonačelnika koji je odzvanjao s televizora u baštama i iz kafića, Jildrim je brzo priznao poraz spasavajući AKP od sramotnog praćenja rezultata uživo, ali će se sada, kako piše britanski list, intenzivirati borba za vlast među frakcijama u vladajućoj koaliciji.

Gardijan ukazuje na razlike u Erdoganovoj partiji - bivši predsednik Abdulah Gul, koji je otvoreno kritikovao novo glasanje u Istanbulu, izazvao je komešanje rekavši novinarima "Božjom voljom sve će biti u redu", što liči na Imamogluov slogan "Sve će biti u redu", podstakavši spekulacije da je bivši Erdoganov saveznik glasao za opozicionog kandidata.

Gubitak Istanbula drugi put je bio nezamisliv ishod za AKP, ističe Gardijan i ukazuje da kao najveći turski grad i privredno čvorište, Istanbul pokriva 31 odsto BDP-a zemlje dok je važan pogon za nezvaničnu mrežu finansiranja vladajuće partije koja je zajedno sa svojom islamskom prethodnicom kontrolisala grad poslednjih četvrt veka.

Erdogan je doživeo najveći poraz u svojoj politčkoj karijeri, iako je opozicija bila suočena s neravnopravnim uslovima, glavnim medijima naklonjenim predsedniku i neskrivenim korišćenjem vladinih sredstava za podršku kandidatu vladajuće partije, ističe Njujork tajms (The New York Times).

Istanbul je Erdoganov dom, kao i politička baza gde je počeo političku karijeru kao gradonačelnik. Pored toga što je Erdogan izgubio kontrolu nad najvećim turskim gradom, rezultati izbora u nedelju, kako piše Njujork tajms, imaju i druge posledice - postoje ocene da je poraz napravio pukotinu u predsednikovoj auri nepobedivosti i da bi to mogao biti kraj njegove 16 godišnje vladavine Turskom.

Pored udarca Erdoganovom imidžu i prestižu, gubitak u nedelju će imati i praktične političke konsekvence za turskog lidera, ukazuje Njujork tajms na ocene analitičara. Gubitak Istanbula znači i gubitak značajnih prihoda za političku mašineriju Erdoganove partije preko subvencija lojanim biznismenima, građevinskih ugovora i fondova za provladine medije.

Poraz bi takođe mogao pokrenuti i lančanu rekaciju koja bi se završila prevremenim izborima ove ili sledeće godine, ocenjuje njujorški list. Bivši predsednik Abdulah Gul i bivši premijer Ahmet Davutoglu bi mogli da se odvoje od Erdogana da bi pokrenuli svoje konzervativne pokrete, rekla je za američki list Asli Ajdintasbas, saradnica u Evropskom savetu za spoljne poslove.

Delikatno vreme za poraz

Poraz vladajuće partije u nedelju u Istanbulu dolazi u delikatnom trenutku za turskog predsednika, ocenjuje Volstrit džurnal (The Wall Street Journal).

Erdogan pokušava da obnovi tursku privredu pogođenu recesijom, a ove nedelje bi trebalo da se sastane s američkim predsednikom Donaldom Trampom (Trump) kako bi rešio diplomatski sukob sa SAD, između ostalog oko kupovine ruskog protivvazdušnog sistema, objašnjava američki list.

Gubitak na izborima u Istanbulu označava pad podrške javnosti AKP-u otkad su turski ekonomski problemi izašli na videlo sredinom prošle godine, podvlači Volstrit džurnal. Dugotrajni period rasta uveliko podstican zaduživanjem u stranoj valuti prekinut je i zimus je Turska ušla u recesiju, dok je situaciju za obične ljude pogrošao nagli pad vrednosti domaće valute, što je povećavalo inflaciju.

Nezadovoljstvo raste i zbog sve autoritarnijeg liderstva posle neuspešnog državnog udara 2016, posle čega su usledile masovne čistke i mere protiv biznismena, novinara i boraca za ljudska prava, ističe Volstrit džurnal.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG