Dostupni linkovi

Ispunjava li RTCG ustavnu obavezu da građane objektivno informiše?


Radio televizija Crne Gore
Radio televizija Crne Gore

U dosadašnjem toku pregovora vlasti i opozicije o stvaranju uslova za fer i slobodne izbore, jedno od glavnih spornih pitanja je uređivačka politika informativnog programa Televizije Crne Gore. Tim povodom za RSE govori Duško Vuković, medijski analitičar i slobodni novinar.

RSE: Sa jedne strane sve više je povika da aktuelni medijski zakoni i visoki evropski standardi ne bi trebalo da dozvole bilo kakvo političko miješanje u rad Javnog servisa, dok sa druge dobar dio javnosti RTCG ne doživljava kao Javni, već kao servis vladajuće partije. Šta je po Vama modus koji bi mogao da pomiri ta dva pola?


Vuković: Mislim da mi već dugo godina imamo problem da se politika miješa u rad Javnog servisa, jer inače da se to ne čini, onda bi Javni servis bio ono zbog čega je i osnovan. Bio bi Javni servis koji bi služio javnosti. On nažalost, prema mom mišljenju ali i prema nekim sondažama koje sam radio za potrebe Savjeta RTCG-a, ne služi interesima javnosti na dobar način, nego služi interesima izvršne vlasti ili određenim frakcijama unutar te vlasti. Prema tome, kada se problematizuje Javni servis, onda se ne problematizuje njegova zakonska osnova i suštinska ideja Javnog servisa, nego se problematizuje ono što imamo kao fakticitet. A fakticitet je takav da to nije Javni servis u ovom dijelu informativnog programa. Prema tome, bojim se da u ovom trenutku nikakav kratkoročni, ad hoc, kompromis nije moguć u smislu da se tu nešto unaprijedi. Može eventualno da se postigne neki politički dogovor, pa da Javni servis bude manje u službi izvršne vlasti, nego što je do sada bio, a da više liči onome što bi Javni servis trebalo da bude. To je stvar političkog dogovora. Dugoročno, mora se kroz ove razgovore raditi na reafirmaciji ideje Javnog servisa i pokušati to zakonski urediti na način da se što manje prostora ostavlja za zloupotrebe.

RSE: Jesmo li u pat poziciji između imperativa da se mora očuvati nezavisnost Javnog servisa od političkog uticaja i činjenice da dobar dio građana smatra da je on već pod takvim uticajem i da krši njihovo Ustavom zagarantovano prava da budu objektivno i nepristrasno informisani, pošto oni samo finansiraju taj servis?


Vuković: Nažalost, mi smo došli u situaciju koja liči na pat poziciju. Odnos snaga u političkoj ravni je takav da se ne može ta dilema i taj problem riješiti kratkoročno na dobar način. Bilo šta da se sad uradi, bilo ko da, eventualno, dođe na čelo uređivačke ekipe, ako bi neki ozbiljan profesionalac uopšte prihvatio da se time sada bavi , teško da bi se kratkoročno mogao odagnati taj osjećaj da Javni servis ne služi građanima i da oni nijesu u fokusu njegove pažnje, nego neki drugi interesi i neki drugi ljudi

XS
SM
MD
LG