Dostupni linkovi

Ispovijest Angeline Jolie: Odstranila sam obje dojke


Angelina Jolie
Glumica i rediteljica, Angelina Jolie, objavila je u New York Times-u ispovijest o tome kako se podvrgla mastektomiji da bi smanjila mogućnost dobijanja raka dojke, od čega je, nakon desetljeća borbe, umrla njena majka.

“Moja majka poživjela je dovoljno dugo da u naručju drži svoje prvo unuče. Moja ostala djeca nikada neće saznati kako je baka bila puna ljubavi i nježnosti. Često sam s djecom pričala o “maminoj mami” i bolesti koja ju je odnijela. Pitali su me da li se to može i meni dogoditi. Uvijek sam odgovarala da ne brinu, iako sam znala da imam genetske predispozicije za dobijanje raka dojke i jajnika”, piše Angelina Jolie u tekstu koji je deset puta čitaniji od svih ostalih tema u New York Timesu.

Nakon što su joj liječnici napravili testove koji su pokazali da ima rizik za dobijanje raka od čak 87 posto, poznata je glumica odlučila djelovati preventivno i, za početak, odstraniti obje dojke. Cijeli je proces trajao više o tri mjeseca u kojima je porodica Jolie-Pitt uspjela sačuvati privatnost.

Danas, kad je sve okončano rekonstrukcijom grudi i implantantima, Angelina je odlučila objaviti svoju priču kako bi drugim ženama koje “žive u sjenci raka” prenijela svoje iskustvo i pomogla im da djeluju.

“Rak je još uvijek riječ koja tjera strah u kosti, proizvodi dubok osjećaj nemoći. No, danas je moguće, testovima krvi, saznati da li ste podložni raku dojke ili jajnika, a potom poduzeti akciju. Htjela sam reći drugim ženama da odluka o mastektomiji nije bila laka. No, jako sam sretna što sam to napravila. Moje šanse za razvoj raka dojke smanjile su se sa 87 na manje od 5 posto. Ja sada iskreno mogu reći mojoj djeci da se ne moraju bojati i da me neće izgubiti od te bolesti”, napisala je Jolie.

Na kraju teksta u New York Times-u, Angelina Jolie piše o podršci koju joj je dao suprug, Brad Pitt, partner pun ljubavi i podrške.

“Brad je bio sa mnom svaku minutu operacije. Uspjeli smo čak doživjeti trenutke kojima smo se zajedno smijali. Znali smo da činimo pravu stvar za našu porodicu, a ja nisam izgubila ništa od svoje ženstvenosti”, piše Jolie koja najveći dio svog vremena i novca troši u humanitarne svrhe, pomažući ljudima u nevolji širom svijeta.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, rak dojke ubija 458.000 žena svake godine, uglavnom u slabo i srednje razvijenim zemljama. Preventivno djelovanje moglo bi spasiti većinu njih.

No problem su naravno pare. U SAD testiranje genetskih predispozicija košta oko 3 hiljade dolara. A to je prepreka za mnoge žene.

“Nadam se”, piše Angleina Jolie, “ da će i druge žene biti u mogućnosti testirati svoje gene i da će znati imaju li ili ne visok rizik za oboljenja, te da će znati da postoji izlaz. Život je prepun izazova. Onih koje možemo kontrolirati, ne moramo se i plašiti”!
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG