Dostupni linkovi

Ispitani osumnjičeni u vezi s spornim diplomama Američkog univerziteta u BiH


Direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osman Mehmedagić pred Sudom BiH, Sarajevo (10. novembar 2020.)
Direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osman Mehmedagić pred Sudom BiH, Sarajevo (10. novembar 2020.)

Postupajući tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH) ispitao je osumnjičene u predmetu u vezi s spornim diplomama Američkog univerziteta u BiH, a za dva lica bit će upućen prijedlog Sudu BiH za određivanje pritvora, dok će za treće biti predložene mjere zabrane.

Ove mjere bit će predložene kako bi se osiguralo nesmetano provođenje istražnih radnji u ovom predmetu, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo zajedno s partnerskim institucijama i agencijama nastavlja istragu u ovom predmetu, navodi se u saopštenju.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Tuzlanskog kantona uhapsili su 18. juna osnivača i direktora Američkog univerziteta u Tuzli i Sarajevu Denisa Prcića, kojeg su zbog reketiranja prijavili studenti.

Uhapšeni su i njegovi saradnici Melisa Belkić Mujkanović i Emir Mujkanović.

Nakon ispitivanja u Tužilaštvu Tuzlanskog kantona, Prcić je s dvoje osumnjičenih prebačen u Tužilaštvo BiH koje vodi istragu i o izdavanju sporne diplome koju je direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH (OBA) Osman Mehmedagić nedavno priložio institucijama BiH.

Prcić je 10. juna ispitan u svojstvu osumnjičenog lica u Tužilaštvu Tuzlanskog kantona. Prijavila ga je veća grupa studenata, od kojih je tražio dodatnih 1.500 KM (oko 770 eura) za izdavanje diploma, a u prijavi su naveli da ih je reketirao.

Do sada je u ovom predmetu ispitano na desetine svjedoka i o svemu je upoznata i Ambasada Sjedinjenih Država u BiH, čiji je Prcić državljanin.

XS
SM
MD
LG