Dostupni linkovi

Ispitaće se da li je ministar Šutanovac u sukobu interesa


Građevinski radovi na Vračaru, FOTO: pistaljka.rs
Građevinski radovi na Vračaru, FOTO: pistaljka.rs
Agencija za borbu protiv korupcije uputila je poziv srpskom ministru odbrane da se izjasni i dostavi dokumentaciju radi provere navoda da sa suprugom i još osam suinvestitora, zida luksuzni stambeno-poslovni objekat na prestižnoj lokaciji u centru Beograda zajedno sa kiparskom firmom koja je povezana sa preduzećem koje je u poslovima sa resorom odbrane Dragana Šutanovca u poslednje četiri godine zaradilo oko 350 000 evra. Do ovih podataka došao je antikorupcijski portal “Pištaljka”.

Direktor preduzeća “Vilab Pharm” sa Kipra, suinvestitor luksuzne zgrade na Vračaru, u kojoj će biti i stan porodice Šutanovac, bio je do 2006. godine Radomir Bzik, vlasnik beogradske firme “Peyton Medical”, koja je prodavala lekove i sanitetski materijal Ministarstvu odbrane. Čak pet puta ova kompanija je te poslove dobila direktnom pogodbom, bez tendera.

Do marta iduće godine, kako je obavestio antikorupcijski portal “Pištaljka”, bračni par Šutanovac i osam suinvestitora sagradiće kompleks od 3.764,27 kvadratnih metara - devet stanova, svaki veličine 250 kvadratnih metara, jedan lokal i 24 garažna mesta. Jedna od pet katastarskih parcela na kojima će osvanuti taj luksuzni stambeno-poslovni kompleks bilo je gradsko zemljište u javnoj svojini, površine 744 kvadratna metra, a nju je gradonačelnik Beograda, Šutanovcu i suinvestitorima ustupio u zakup na 99 godina.

I sam ministar odbrane je ranije potvrdio da učestvuje u gradnji ovog objekta, pošto, kako je rekao, nema rešeno stambeno pitanje, dodavši da mu je to predložio „prijatelj koji se time bavi“. Prihvatio je, kaže, da učestvuje u izgradnji stana jer mu je to povoljnije nego da kupuje gotov stan na tržištu i obećao da će svu dokumentaciju dostaviti Agenciji za borbu protiv korupcije.

Činjenica da se ministar upustio u privatni građevinski poduhvat sa bivšom firmom čoveka koji je dobijao poslove u vojsci, prema rečima Zorana Stojiljkovića, predsednika Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, budi sumnju da je Šutanovac zagazio u sukob interesa i da će Agencija to ispitati.

“Mislim da je Agencija već kontaktirala gospodina Štutanovca i ako je gospodin Šutanovac sa susinvestitorima ušao u gradnju, a da je firma sa kojom gradi u poslovnoj vezi sa Ministarstvom odbrane, onda je to dovoljan razlog da se ispita ta situacija. To je takođe dovoljan razlog da Agencija prvo traži vanredni izveštaj o finansijskom stanju i imovini gospodina Šutanovca, da vidi od kada postoji ta investicija i da li je ona pokrivena njegovim legalnim prihodima, a onda, paralelno s tim, da vidi da li postoji povezanost ovih lica, odnosno, sumnja ili bojazan o postojanju sukoba interesa”,
objašnjava Stojiljković.

Test za Agenciju


Iako je po zakonu dužan da prijavi svaku promenu imovinskog stanja, Šutanovac do sada Agenciji za borbu protiv korupcije, koja evidentira imovinu javnih funkcionera, nije prijavio da je pre početka gradnje luksuznog kompleksa, sa suprugom stekao pravo svojine nad jednom desetinom idealnog vlasništva stana koji je prethodno stajao na lokaciji na kojoj se sada kompleks gradi. Nije dao ni informacije i dokumentaciju o toj gradnji koja je je počela u martu mesecu ove godine. Agencija je, naime, dužna da, osim istrage o tome postoji li sukob interesa i ima li povoljnijih uslova pod kojima gradi, ispita i ima li Šutanovac zakonito stečena sredstva da uđe u takvu investiciju, kaže Zoran Stojiljković.

Dragan Šutanovac
Dragan Šutanovac
„Gospodin Šutanovac bi trebalo, po dobrim pravilima Agencije, da podnese vanredni izveštaj, ukoliko je došlo do te investicije, odnosno, dogovora o ostvarenju projekta i njegovih ulaganja u to. Dogovorili smo se da on podnese taj izveštaj kako bismo videli da li može da pokaže odakle mu sredstva za ulazak u tu investiciju, onda sledi postupak ispitivanja da li tu ima eventualno nekih povoljnijih uslova nego što su na tržištu, a da se zatim vidi da li se radi i o sukobu interesa“, pojašnjava Stojiljković.

Portal „Pištaljka“ objavio je informaciju da je odobrenje za izgradnju pomenute zgrade na Vračaru prvo glasilo na Miloša Rutovića i građevinsko preduzeće „Trešnja“, koje je 2009. godine u restriktivnom postupku javne nabavke potpisalo ugovor sa Ministarstvom odbrane o izvođenju radova na gasnoj i vodovodnoj instalaciji i instalaciji sanitarne opreme. Međutim, u julu prošle godine predstavnik investitora od gradske uprave zatražio je izdavanje novog rešenja o odobrenju izgradnje na istoj lokaciji „zbog promene investitora“ i gradske vlasti su to odobrile - i to izgadnju objekta koji je za oko 100 kvadratnih metara veći u odnosu na prvobitno rešenje. U tom trenutku u građevinski poduhvat stupa ministar Šutanovac.

Danilo Šuković iz Saveta za borbu protiv korupcije kaže da će ispitivanje da li u slučaju Šutanovčeve privatne gradnje postoji sukob interesa i slučni slučajevi, biti test za Agenciju za borbu protiv korupcije. Dodaje, međutim, da nije preveliki optimista.

“Taj i slični slučajevi, naime, da sukob interesa istražuju do kraja, predstavljaju ispit za Agenciju. To je od presudne važnosti – da se, recimo, ministri, pređašnji i sadašnji, isteraju na čistac, da dokažu da su mogli da zarade samo ono što su legalno zaradili u vladi, a da su, ako su dobijali i sa strane, bili u korupciji zbog čega moraju biti sankcionisani. To je zadatak Agencije. Ako ona može to da ispita i da istera na čistinu, onda ima smisla što postoji, a ako ne može – onda nema. A ja se bojim, i to iz dva razloga: prvi je što Agencija nema ni zakonske mogućnosti za to, a drugo – ne znam da li su osposobljeni za to i da li imaju nameru da to čine; drugim rečima, da li su formirani zato da bi otrili ili pokrili taj problem”, kaže Šuković.
XS
SM
MD
LG