Dostupni linkovi

Ispadi političara: Tramvaj zvani želja, lavovi, magarci i bitange


Milo Đukanović u Skupštini Crne Gore
I u 2013. godini se dogodio niz ispada i gafova javnih ličnosti, uglavnom onih koji se bave politikom. Građani su imali priliku da čuju i vide oštre svađe, nasrtanja, uvrede, nepovezane govore, psovke, neprimjerene aluzije i drugo ih je na neki način uveseljavalo i ponekad zasmijavalo građane koji žive uglavnom u teškom političko ekonomskom ambijentu.

Tek što je počela nova 2013. godina građani su imali priliku da čuju još jednom siguran datum početka izgradnje autoputa.

"Vjerujem da u dobrim okolnostima možemo doći do početka realizacije projekta u drugoj polovini godine", rekao je ministar saobraćaja Ivan Brajović.

Početkom godine je otvoreno pitanje da li Filip Vujanović ima pravo da treći put bude predsjednik Crne Gore. Čaršijom su krenule šale na račun Vujanovića, u smislu da će morati ponovo da odmrzne svoju partijsku funkciju te da postoji opasnost da se pokvari od tolikog zamrzavanja i odmrzavanja.

A poslanik Demokratskog fronta Milan Knežević je uputio neprimjerenu aluziju:

"Predsjedniče Vujanoviću, ja sam čuo za vaš stav da vi možete tri puta, ali vi ste gospodine Vujanoviću u sukobu interesa jer jasno je da želite da budete ponovo predsjednik".

Da bi pokazali da politički promišljaju, Liberalna partija je iznijela predlog da se u Crnoj Gori legalizuje marihuana. Neko je taj predlog shvatio ozbiljno, neko kao šalu, neko kao moguće, nekome je bilo neprihvatljivo. Potpredsjednik parlamenta Branko Radulović je kroz skupštinske hodnike prozivao lidera Liberalne partije Andriju Popovića.

Crna Gora je usvojila zakon o saobraćaju. Onaj ko je izradio ovaj zakon zanio se u prepisivanju, pa su u zakon ušle odredbe o, na primjer tramvajima, iako u Crnoj Gori nikada nije egzistiralo takvo prevozno sredstvo. Na to je upozorila Draginja Vuksanović.

"Mi nemamo tramvaje i trolejbuse da bi oni u ovolikoj mjeri u pisanoj formi zauzimali mjesto u zakonu".

Afera „Snimak” otkrila je mnogo toga javnosti. Samo institucije nisu shvatile ništa.

Otkriveno je i kako Boro Lazović funkcioner DPS-a iz Budve prilazi biračima i kako ih vidi:

"Mi imamo razmažene birače i ne govorim samo o Budvi nego uopšte, ali za dosta njih je i dovoljno kada ih čovjek pomazi".

Predsjednička kampanja bila je prilika da se čuju svakakva poređenja, ko su pčele, ko je kapetan, ko je lav, ko su magarci, šta je Bonaparta rekao.

"Veliki Napoleon, izgubivši jednu od bitaka udario se u glavu, jer se nije previše držao maksime da je bolje imati hiljadu magaraca koje predvodi jedan lav nego obrnuto. Tako je lošim vođenjem jednog od komandanata izgubio jednu bitku. Ali mi imamo jednog lava – Filipa Vujanovića", kazao je Radovan Obradović iz DPS-a.

Anketni odbor koji je trebalo da utvrdi da li je bilo zloupotrebe državnih institucija u predizbornom periodu, bio je pun tenzija. Obrad Stanišić i Koča Pavlović o hlađenju u usijanoj atmosferi.

Bilo je i poziva na fizički obračun. Predrag Sekulić je poziv uputio Goranu Daniloviću, ali tenzija nije dugo trajala.

Naredni tonski insert je veoma teško opisati. S kakvim klauzulama se suočavaju poslanici predstavlja Goran Danilović.

Ponekad se dogodi da poslaniku padne koncentracija, pa u toku rasprave izleti psovka ili nešto slično.

Da li su DPS i SDP dovodili autobusima glasače na birališta. O tome različite stavove imaju koalicone kolege Milutin Simović i Rifat Rastoder.

Ostala je zabilježena ironija poslanika SDP-a Izeta Bralića koji je ovako odgovorio na žalbu djece da im na sjeveru često nestaje struja u večernjim satima:

"Da li ste ikada, draga djeco, razmišljali da EPCG brine o vama, da isključujući struju na sjeveru čuva vašu životnu sredinu, vaš vid jer za to vrijeme vaš vid neće biti oštećen, ugrožen radom na kompjuteru. Nećete biti izloženi raznim lošim programima. Ja vam garantujem da će EPCG ućiniti sve da tako ostane i u 21. vijeku".

I za kraj smo ostavili ono što bi mogla biti sluka političkog i medijskog života u Crnoj Gori. Odnos najmoćnije ličnosti premijera Mila Đukanovića prema opozicionom poslaniku Dritanu Abazoviću koga je iz samo njemu poznatih razloga nazivao bitangom

Prema rezultatima ankete koju je sproveo DPS, građani su na pitanje koju osobu smatraju najboljim predstavnikom vrijednosti u državi građani odgovorili da su to na prvom mjestu Njegoš, a odmah za njim Milo Đukanović. Tek iza njih su, Tito, Kralj Nikola, Sveti Petar Cetinjski, Marko Miljanov i Knjaz Danilo.
  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG