Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ismet Bajramović novi lider Saveza samostalnih sindikata BiH


Ismet Bajramović Foto:Midhat Poturović
Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH (SSS BiH) u naredne četiri godine biće Ismet Bajramović, dosadašnji predsjednik Sindikata metalaca BiH, odlučeno je danas na 12. Kongresu SSS BiH. Od 147 delegata, koji su učestvovali u radu Kongresa, Bajramović je dobio podršku njih 91.

Osnovni ciljevi u radu Sindikata za naredne četiri godine biće zaštita ustavnih i temeljnih prava zaposlenika i radnika, sloboda sindikalnog djelovanja, kao i ostvarivanje prava utvrđenih zakonom i međunarodnim konvencijama, rekao je novoizabrani predsjednik Ismet Bajramović.

“San, koji bi trebalo da dosanjamo, da ga pretvorimo u javu, jeste jak sindikalni pokret na nivou BiH i stavljanje Marijin dvora u funkciju protesta prema onima koji spavaju, a koji treba da se probude. Na kraju puta imamo jedinstvo u akciji koja mora članu Sindikata, radniku, građaninu poboljšati život i učiniti ga dostojanstvenim čovjeka, a ne dostojnim čovjeka, jer ja nisam sretan ako moj komšija nema hljeba”, ističe Bajramović.

Govoreći o programskim ciljevima, Bajramović je, između ostalog, istakao važnost dosljedne primjene Kolektivnog ugovora, kao i revidiranje kompletne privatizacije u firmama gdje su izvršenom privatizacijom narušena prava radnika. Iako i sam potiče na razgovore i dogovore, Bajramović je odlučan kada je u pitanju komunikacija sa predsatvnicima vlasti.

"Socijalni dijalog samo sa vlastima može biti. Saradnja sa vlastima može biti kada ja primjetim da vlast dobronamjerno, patriotski negdje nađe neki novac i uloži kompletan taj novac, ne dio u svoj džep, već kompletan novac uloži u projekte, koji će kao rezultat imati zapošljavanje građana, koji glasaju za njih”, kaže Bajramović.

Tokom dva dana rada, Kongres je usvojio i programske ciljeve SSSBiH u naredne četiri godine, u kojim je iskazano je da Sindikat mora preuzeti odgovornost za promjenu teške ekonomsko-socijalne situacije u zemlji, te jedinstvo i solidarnost trebaju biti najveća snaga Sindikata, da se Sindikat značajnije mora založiti za učestvovanje u izradi radnopravnog zakonodavstva.

Također, istaknuto je da Sindikat u naredne četiri godine mora jačati pregovaračku funkciju, a posebno u zaštiti radničkih prava, jačati ulogu sindikalnih povjerenika , "natjerati" vlast da poštuje međunarodne ugovore i konvencije.

Pogledajte i nedavni intervju sa Ismetom Bajramovićem iz našeg TV magazina Liberty:Pročitajte i intervju sa dosadašnjim predsjednikom Sindikata Edhemom Biberom:
Biber: Vlada pokušava obmanuti javnost

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG