Dostupni linkovi

Obama u obraćanju naciji: Recesija je prošla, okrećemo novu stranicu


Barack Obama
Barack Obama

Američki predsjednik Barack Obama objavio je nakon godina borbe sa recesijom da je „sjenka krize prošla, i da je nacija snažna.U redovnom godišnjem govoru o „stanju nacije“ (State of the Union) Obama je objavio pobjedu u teškoj borbi za oživljavnje američke ekonomije, sa sniženom stopom nezposlenosti na 5,6 posto, uz ocjenu da je vrijeme da se „okrene stranica„ i od recesije i od rata.

Nakon što svijet svjedoči terorizmu od „Pakistanu do ulica Pariza" zatražio je od Kongresa da odobri nova ovlaštenja u borbi protiv terorizama.

„Mi smo 15 godina u novom stoljeću. Petnaest godina je od kada je smo osvanuli sa terorom na našim obalama, koji je novu generaciju odveo u dva duga i skupa rata. U stoljeću smo u kojem se zlokobna recesija raširila našom nacijom i širom svijeta. Bilo je to i još uvjek je teško vrijeme za mnoge, ali večaras okrećemo stranicu“.

U godišnjem govoru o stanju nacije Barack Obama je iskoristio priliku da odgovori na kritike o njegovoj ekonomskoj strategiji, koja podrazumijeva povećenje poreza za najbogatije Amerikance, da bi se pomoglo siromašnim.

„Hoćemo li prihvatiti ekonomiju u kojoj samo nekolicini nas ide spektakularno dobro?" upitao je američki predsjednik „ili ćemo se obavezati na razvijanje ekonomije koja će povećati prihode i dati šansu svima koji ulažu napore".

Apelovao je na američki Kongres da odbori inafrastruktirni plan koji će omogućiti izgradnju modernijih luka, jačih mostova, bržih vozova i brže internet konekcije“.

To je bilo prvo obraćanje američkog predsjednika u oba doma, Senatu i Predstavničkom domu koji kontrolišu republikanci, od novembarskih izbora.

Mnogi republikanci već su iskazali negodovanje zbog dijela Obamine agende na unutrašnjem planu. On je u noćašnjem govoru pozvao članove Kongresa da rade zajedno i izbjegnu dvopartijsku konfrontaciju.

Nova strategija liderstva u svijetu

Nakon iskazanog zadovoljstva zbog izlaska iz ekonomske krize, američki predsjednik je prešao međunarodnu scenu, pozivajući ponovo na „inteligentnije promišljanje američkog liderstva„ u svijetu kombinujući vojnu silu i diplomatiju.

Obećao je da će se nemilosrdno obračunati sa teroristima „od Pakistana do ulica Pariza“ i aplovao na Kongres da odobri nove mjere protv militanata iz grupe Islamska država.

Odbacio je uvredljive stereotipe o muslimanima koji se šire u pojednim djelovima svijeta, ali i ponovni rast antisemitizma.

Kada je pomenuo teroristički napad na satirični magazin Charlie Hebdo u Parizu, svi prisutni američki zvaničnici podigli su žute olovke u znak podrške slobodi govora.

Obama kaže da se Vašington pridržava principa da veće nacije ne smiju malterirati manje.

“Suprotstavljajući se ruskoj agresiji i podržavajući ukrajinsku demokratiju, mi zastupamo princip da velika zemlja ne smije da vrši represiju nad malom, i zato jačamo naše NATO saveznike”, rekao je američki predsjednik.

On kaže da su međunarodne sankcije pogodile Rusiju, zbog aneksije Krima i akcija Kremlja u Ukrajini, odbacujući tvrdnje onih koji kažu da su akcije ruskog predsjednika Vladimira Putina bile „ maestralno iskazana strategija i snaga“.

Danas je Amerika snažna i ujedinjena sa svojim saveznicima, dok je Rusija izolovana, dok se njena ekonomija raspada.To je način na koji Amerika vodi.Ne sa prijetnjama već upornim čvrstim rješenjima“.

Kada je riječ o Iranu upozorio je one koji traže usvajanje novih sankcija u Kongresu, da bi to gotovo sigurno naštetilo diplomatskim naporima svjetskih sila koje pregovaraju sa Teheranom o njihovom spornom nuklearnom programu, a rok za postizanje sveobuhvatnog dogovora je 30 jun.

Takođe je naveo da nedavno obnavljanje diplomatskih veza sa Kubom ima potencijal okončanja nasljeđa nesporazuma.Apelovao je na Kongres da ukine dugotrajni emabrgo prema Kubi i pružio ruku prijateljstva kubanskom narodu.

Pozdravio je Alana Grossa, čije je oslobađanje iz zatvora u Kubi prošlog mjeseca bio neposredni povod za otpoljavnje decenijama zahlađenih odnosa dvije države.Gross je sjedio u počasnoj loži sa prvom damom SAD, Michelle Obama.

Bio je to Obamin šesti "State of the Union" govor i prvi je put u cjelini bio online objavljen prije njegovog nastupa.

XS
SM
MD
LG