Dostupni linkovi

Islamska država jača u Afganistanu


Militanti IDIL-a šire svoje djelovanje u Afganistanu: Strože kontrole u Kabulu nakon napada
Militanti IDIL-a šire svoje djelovanje u Afganistanu: Strože kontrole u Kabulu nakon napada

Afganistanske snage sigurnosti pojačale su mjere sigurnosti u Kabulu, posebno oko stranih ambasada i vladinih institucija nakon serija napada u kojima je u glavnom gradu i širom zemlje poginulo stotine ljudi.

Odgovornost za neke od posljednjih napada preuzeli su militantni Islamske države. Po svemu sudeći, nakon pada uporišta u Iraku i Siriji sve više boraca ove ekstremističke grupe se premješta sa Bliskog istoka u Afganistan.

Militanti Islamske države nastavljaju se boriti - čak i šire svoje djelovanje u Afganistanu usprkos udruženim međunarodnim zračnim napadima i operacijama snaga sigurnosti na terenu.

Američke i afganistanske snage pokrenule su nemilosrdnu kampanju za uništavanje militanata Islamske države Korasana, no nagađanja o nestanku grupe pokazala su se preuranjenom jer se proširila na najmanje pet provincija, od istoka prema zapadu zemlje.

I američki predsjednik Donald Trump je rekao najvišim dtužnosnicima Pentagona da „ne dobijamo rat u Afganistanu nego ga gubimo“, od talibana, Al Qaide i Islamske države Korasana.

Analitičari kažu kako IDK nije ni monolitna grupa, niti izravno produženje ekstremističke skupine u Iraku i Siriji – već se sastoji od otpadničkih grupa afganistanskih i pakistanskih talibana s elementima regionalnih militantnih skupina poput Islamskog pokreta Uzbekistana (IMU) i te pakistanskog Lashkar-e Jhangvi.

Afganistanske specijalne snage ispituju pećinu nakon "majke svih bombi" koju je bacio SAD
Afganistanske specijalne snage ispituju pećinu nakon "majke svih bombi" koju je bacio SAD

U aprilu je američka vojska u Afganistanu bacila takozvanu „majku svih bombi", u pokušaju da uništi skrovišta militantne Islamske države u kompleksu tunela i bunkera u istočnoj pokrajini Nangarhar. Ubijeno je više od 90 militanata, ali se borbe u tom dijelu nastavljaju.

Militantni Islamske države preuzeli su odgovornost za samoubilački napad u šiitskoj džamiji u gradu Heratu, gdje je ubijeno najmanje 32 ljudi.

Prošloga je tjedna glasnogovornik afganistanskog ministarstva obrane general Dawlat Waziri izjavio kako je vlada primijetila povećanje broja stranih boraca i oružja koji ulaze u zemlju.

Michael Kugelman, suradnik iz instituta „Woodrow Wilson“ u Washingtonu, kaže da postoji dobar razlog za tvrdnju da neki borci ID dolaze u Afganistan sa Bliskog istoka gdje su im uništena uporišta. Naime, izgubili su veliki dio takozvanog kalifata nakon što je iračka vojska oslobodila Mosul, a sirjski kurdi uz pomoć arapskih i američkih saveznika opkoljavaju Raku.

„Za njih je Afganistan sada atraktivno odredište jer u velikim djelovima zemlja vlada bespravlje i nesigurnost, a to je prednost za svaku terorističku grupu“, kaže Kugelman.

Postoje i strahovi da će se Afganistanci koji su se borili pored militanata ID-a u Siriji i Iraku sada vratiti kući, ako to već nisu. Oni su očvrsnuli u borbama, zatrovani sektaškim uvjerenjima i to će biti ozbiljan test za Afganistan i njegovu krhu stabilnost, upozoravaju experti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG