Dostupni linkovi

Pentagon: IS Avganistana može da napadne SAD sledeće godine


Američka obaveštajna zajednica procenjuje je da će “Islamska država” u Avganistanu (ISIS-K) raspolagati kapacitetima za napad na SAD za samo šest meseci – i namerava da to učini, rekao je visoki zvaničnik Pentagona u Kongresu, prenosi Gardijan (Guardian).

„Obaveštajna zajednica trenutno procenjuje da i ISIS-K [Islamska država Horasan] i Al Kaida planiraju spoljne operacije, uključujući i protiv Sjedinjenih Država, ali nijedna trenutno nema sposobnost da to učini. Mogli bismo da zaključimo da će ISIS-K doći u posed tih kapaciteta negde između šest i 12 meseci“, rekao je Kolin Kal (Colin Kahl), podsekretar američkog Ministarstva odbrane.

Ove ocene su poslednji podsetnik da bi Avganistan i dalje mogao da predstavlja ozbiljnu zabrinutost za nacionalnu bezbednost SAD nakon povlačenja njihovih trupa u avgustu posle dvodecenijskog angažmana, navodi “Gardijan”.

Talibani, koji su pobedili u ratu, neprijatelji su “Islamske države” i suočavaju se sa njenim pokušajima da samoubilačkim i drugim napadima uzdrmaju njihovu vladavinu.

U svedočenju pred komitetom Senata za oružane snage, Kal je rekao da još uvek nije jasno da li talibani mogu da se efikasno bore protiv “Islamske države” nakon povlačenja SAD u avgustu. Američke snage su se borile protiv talibana, kao i grupa poput “Islamske države” i Al Kaide.

„Naša je procena da su Talibani i ISIS-K smrtni neprijatelji. Dakle, talibani su veoma motivisani da krenu na ISIS-K. Mislim da treba utvrditi njihovu sposobnost da to urade,“ rekao je Kal.

Kal je procenio da “Islamska država” ima nekoliko hiljada boraca.

Amir Kan Mutači, vršilac dužnosti ministra inostranih poslova nove talibanske vlade, rekao je da će pretnja od militanata “Islamske države” biti otklonjena. On je dodao da Avganistan neće postati baza za napade na druge zemlje.

Kal je sugerisao da Al Kaida u Avganistanu predstavlja složeniji problem, s obzirom na njene veze sa talibanima. Upravo su zbog toga SAD izvele vojnu intervenciju u Avganistanu 2001. nakon napada Al Kaide 11. septembra na Njujork i Vašington. Talibani su skrivali vođe Al Kaide.

Kal je rekao da će Al Kaidi biti potrebno „godinu ili dve“ da obnovi kapacitete za napade van Avganistana na SAD.

Predsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) rekao je da će njegova zemlja budno pratiti pretnje iz Avganistana tako što će sprovoditi operacije prikupljanja obaveštajnih podataka kako bi identifikovala pretnje od grupa poput Al Kaide i “Islamske države”.

Kal je kazao da je cilj da se te grupe ometu kako ne bi mogle da napadnu SAD.

„Moramo da budemo oprezni kako bismo mogli da ih ometemo u tom naumu“, rekao je on.

Ipak, američki zvaničnici privatno upozoravaju da je identifikovanje i razbijanje grupa poput Al Kaide i “Islamske države” izuzetno teško bez ikakvih trupa u Avganistanu. Bespilotne letelice koje su u stanju da pogode ciljeve ove dve ekstremističke grupe su stacionirane u Zalivu.

Kal je rekao da SAD još nemaju nikakav sporazum sa zemljama u susedstvu Avganistana o smeštaju trupa za borbu protiv terorizma.

XS
SM
MD
LG