Dostupni linkovi

Istraživanje Pju centra:Muslimani veruju u demokratiju


Egipćanin na protestima, 3. februar 2011
Egipćanin na protestima, 3. februar 2011
Prema istraživanju američkog Pju centra (Pew Research Center) sprovedenog u proleće 2010, a čiji su rezultati objavljeni ove sedmice, 59 odsto muslimana u Egiptu veruje da je demokratija najbolji politički model.

Istovremeno, 22 procenta smatra da u određenim okolnostima, nedemokratska vlada bi bila poželjna, dok za 16 odsto ispitanika nije bitno o kakvom modelu vladavine je reč.

Mnogo je veća podrška muslimana u Libanu demokratiji (81 odsto), kao i u Turskoj (76 procenata), u Jordanu (69%), Nigeriji (66%) i Indoneziji (65%). Jedino je u Pakistanu (42%) niža podrška demokratiji nego u Egiptu.

Egipćani su podeljeni oko uloge Islama u političkom životu njihove zemlje. Dok 48 odsto smatra da igra značajnu ulogu, 49 procenata egipatskih muslimana ističe da Islam ima ne toliko bitno mesto u politici.

Slična podela oko viđenje uloge islama zabeležena je i u Libanu i Pakistanu, dok u Turskoj, Indoneziji i Nigeriji smatraju da ova religija igra značajnu ulogu u političkom životu njihovih zemalja.

Međutim, 85 odsto muslimana u Egiptu smatra da je uticaj islama pozitivan. Slično je mišljenje i u ostalim muslimanskim zemljama u kojima je sprovedeno ovo istraživanje.
XS
SM
MD
LG