Dostupni linkovi

Iskustva Hrvatske kao vodilja na putu BiH ka EU


Vesna Pusić i Igor Crnadak u Sarajevu 15. aprila 2015.
Vesna Pusić i Igor Crnadak u Sarajevu 15. aprila 2015.

U službenoj posjeti Bosni i Hercegovini boravi ministrica vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić. Ona je razgovarala sa bosanskohercegovačkim zvaničnicima o putu BiH ka Evropskoj uniji, te bilateralnim odnosima između dvije države.

Na inicijativu Hrvatske u ponedjeljak će u Luksemburgu biti održan doručak prijatelja BiH. Na ovaj događaj već se odazvalo 20 ministara Evropske unije.

Biće riječi o evropskoj inicijativi novog pristupa BiH, najavili su na konferenciji za novinare ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak i hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

Oni su u srijedu razgovarali, kako kažu, prije svega o napretku zemalja regije ka EU, a iskustva Hrvatske za BiH će biti dragocijena, kaže bh. šef diplomatije.

„Mi smo se i danas saglasili da nema ništa logičnije i ništa pametnije sa naše strane, nego da iskoristimo sva dobra i loša iskustva koja je Hrvatska imala na tom putu i stavimo ih u funkciju našeg boljeg i bržeg napredovanja“, navodi Crnadak.

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova Republike Hrvatske Vesna Pusić je kazala da je sa novim pristupom Bosni i Hercegovini otvorena prilika da zemlja napreduje prema članstvu u EU putem refomi koje su izvodljive.

Dodala je da su dosta dugo neki preduvjeti koji su postavljeni pred BiH bili takvi da je bilo “teško pretpostaviti da se oni mogu ispuniti kao preduvjeti”.

“Mislim da je ovaj novi pristup omogućio da proces započne. Vrlo vjerovatno će već ili na Vijeću za opće poslove sljedeći tjedan ili najkasnije na Vijeću za opće poslove sljedeći mjesec biti i formalno odmrznut ili aktiviran Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji je jedna vrsta generalne probe za pregovore”, kaže Pusić, pojašnjavajući da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju traje i kad pregovori počnu.

Ministri Pusić i Crnadak razgovarali su i o bilateralnim odnosima dvije države. Među ostalim o saobraćajnoj i energetskoj politici, te politici prevencije zaštite od poplava. Riječ je o temama koje su od zajedničkog interesa za dvije susjedne države.

Na novinarsko pitanje kakav je stav dva ministra o prijedlogu Rezolucije koju je u utorak usvojio Odbor za vanjsku politiku Evropskog parlamenta, a u kojoj se kaže da se čelnici BIH trebaju rukovoditi principima federalizma, ministrica Pusić je kazala da je unutrašnje uređenje BiH - njena unutrašnja stvar.

„Jedna od ključnih karakteristika novog pristupa je neke od tema strukturnog uređenja države ostaviti za kasnije, a započeti sa ekonomskim i socijalnim temama. Započeti sa temama u kojima se relativno brzo može postići uspjeh i rezultat i kroz to stvoriti preduvjete za razgovor kasnije o drugim temama. To je nešto što su i Komisija i Evropsko vijeće prihvatili i u skladu sa tim će se i postupati“, dodaje Pusić

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak je rekao da je apsurdno govoriti o tome da se BIH može nešto nametati kada je riječ o unutrašnjem uređenju.

„Bitno je podvući dvije stvari. Jedna je da se očigledno očekuje da se brzo dođe do onoga što nazivamo mehanizam koordinacije. Druga stvar je to što je na najvišem mjestu stavljena borba protiv korupcije. Mislim da su to poruke za nas koje u institucijama treba da prihvatimo i na tome da radimo“, navodi Crnadak.

XS
SM
MD
LG