Dostupni linkovi

Iskopavanje glasova u Beogradu


Istovremeno sa Bulevarom oslobođenja, radi se na rekonstrukciji Trga Slavija, pa je i kružni tok na tom mestu zatvoren
Istovremeno sa Bulevarom oslobođenja, radi se na rekonstrukciji Trga Slavija, pa je i kružni tok na tom mestu zatvoren

Širi centar glavnog grada Srbije ovih dana je pretvoren u veliko gradilište. Teške mašine i radnici „Beograd puta“ uklanjaju asfalt i menjaju šine u nekoliko prometnih ulica i bulevara, a počela je i rekonstrukcija Brankovog mosta koji spaja stari i novi deo Beograda, pa su saobraćajne gužve za žitelje prestonice postale svakodnevna pojava. Dok gradski čelnici pozivaju na strpljenje, građani se snalaze kako znaju, a deo javnosti ove velike kapitalne radove dovodi u vezu sa beogradskim izborima koji treba da budu održani iduće godine.

Teške mašine koje razbijaju asfalt nemoguće je izbeći ako se ovih dana zateknete na Trgu Slavija ili odatle pođete Bulevarom oslobođenja ka Autokomandi.

Na privremenom autobuskom stajalištu, koje se nalazi direktno na ulici, preko puta Hrama svetog Save i u blizini nekoliko lekarskih klinika, razgovaramo sa Beograđankom Ivanom Jovanović:

„Grozno je. Liniju kojom idem često isključuju, ne dolazi na vreme, pa kasnim na terapiju. Svaki dan dolazim ovde na terapiju i svaki dan je haos. Muka mi je što moram da dolazim, ali šta da radim.“

Jedva prohodna Slavija sa sveže postavljenom fontanom
Jedva prohodna Slavija sa sveže postavljenom fontanom

Zbog rekonstrukcije Bulevara oslobođenja, smanjen je broj kolovoznih traka, pa je saobraćaj u vreme dnevnog špica usporen. Situaciju dodatno otežava i to što se istovremeno vrše radovi na rekonstrukciji Trga Slavija, pa je i kružni tok na tom mestu zatvoren.

Devetnaestogodišnja Jelena Popov svakodnevno putuje ovom rutom.

„Ovo mi uopšte ne odgovara, jer moram da pešačim skroz gore do Hrama svetog Save, pa često kasnim na bus“, priča nam ova devojka sa kojom razgovaramo na Slaviji.

Osim na ovom potezu, radovi su u toku i u takođe prometnoj Ruzveltovoj ulici, u Makedonskoj, to jest na Platou Milana Mladenovića, a polovinom avgusta počela je rekonstrukcija desne strane Brankovog mosta, koji spaja starobeogradsku i novobeogradsku obalu Save.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da će radovi na mostu uzrokovati gužve, ali napominje da je rekonstrukcija neophodna.

Nema drugog rešenja: Siniša Mali
Nema drugog rešenja: Siniša Mali

„Rekonstrukcija će trajati otprilike dva, dva i po meseca najviše. Izdržaćemo zajedno saobraćajne gužve koje će se desiti i koje se dešavaju, ali mi drugog rešenja nemamo“, rekao je Mali, koji je na drugom mestu zamolio građane za strpljenje, uporedivši rekonstrukciju delova grada sa kućnim popravkama.

To nije prijatan osećaj, ali kada se posao završi, imate lepo uređen stan“, izjavio je prvi čovek Beograda.

Ipak, naša sagovornica sa početka priče, Ivana Jovanović, smatra da su ove popravke morale biti bolje organizovane:

„Sve je to lepo, ali nisu morali da opterete ceo grad, pa sad ljudi ne mogu da funkcionišu normalno. Moglo je to da se izorganizuje u drugačijem vremenskom periodu, a ne ovako“, kaže Ivana Jovanović.

Deo javnosti je, međutim, mišljenja da je upravo ovaj vremenski tajming izabran kako bi išao na ruku aktulenoj gradskoj vlasti.

„Očigledno da se radi samo zbog predstojećih izbora u Beogradu“, smatra poznati radio i televizijski voditelj Igor Brakus, aludirajući na beogradske izbore koji bi trebalo da budu održani najkasnije do 23. marta 2018. godine.

Jedan deo ulica u centru grada je potpuno zatvoren za saobraćaj
Jedan deo ulica u centru grada je potpuno zatvoren za saobraćaj

„Nisam primetio da je iko išta radio u Beogradu prethodnih godina, osim ako ne računamo onu fantomsku kulu, mislim na Beograd na vodi. Voleo bih da se javno izađe sa tim ko je naredio da se simultano rade sve ove ulice po gradu i zbog čega to nije moglo da se uradi ranije i da se završi do početka škole, a ne praktično da počne sve ovo da se razrušava kad deca treba da krenu u školu i kad kreću one najgore gužve u Beogradu.“

Slavija i Bulevar oslobođenja trebalo bi da budu završeni do početka naredne godine, a Ruzveltova ulica i Brankov most tokom jeseni, tvrde nadležni.

Radovi se finansiraju iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj, a njihova cena iznosi 24 miliona evra. Za to vreme, kampanja za beogradske izbore još uvek nije počela. Barem ne, zvanično.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG