Dostupni linkovi

Iskaz zaštićenog svjedoka, suđenje nakratko na pauzi


Ratko Mladić u sudnici 3.10.2013.
Ratko Mladić u sudnici 3.10.2013.
Suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske u vrijeme rata (1992-1995) Ratku Mladiću nastavljeno je u četvrtak iskazom potpuno zaštićenog svjedoka na sjednici zatvorenoj za javnost.

Objavljen je samo njegov pseudonim RM – 097, a najvjerovatnije je riječ o insajderu tužiteljstva iz srpskih snaga koji je sudjelovao u jednoj od spornih operacija za koje se general Mladić tereti po zapovjednoj odgovornosti – genocid u Srebrenici, progone i genocid na početku rata 1992.godine, višegodišnji teror nad Sarajlijama i uzimanje međunarodnih promatrača za taoce.

Na otvorenom dijelu sudske sjednice raspravljalo se jedino o tehničkim detaljima suđenja, odnosno najavljenom svjedočenju stručnjaka tužiteljstva Androša Ridelmajera (Andras Riedlmayer). Naime njemu se usprotivila obrana generala Mladića, zatraživši da ne svjedoči kao stručnjak u vezi razaranja kulturnih objekata u Bosni i Hercegovini „jer bi trebao biti diskvalificiran kao stručnjak“.

No suci su je odbacili taj zahtjev, ustanovivši da se obje strane, obrana i tužiteljstvu - slažu da je Ridelmajer stručnjak, a da će obim njegove stručnosti „moći ispitati u sudnici“.

Predsjedavajući sudac Alphonse Orie je naglasio da se i sudsko vijeće uvjerilo u stručnost svjedoka koji je dao iskaz na niz haških suđenja o razaranju kulturnih objekata Bošnjaka i Hrvata u Bosni i Hercegovini. Ridlmajer je kao direktor Dokumentacijskog centra za islamsku arhitekturu pri Univerzitetu Harvard opisao razaranje kulturno-vjerskih objekata primjerice na suđenju vođi srbijanskih radikala Vojislavu Šešelju, kao i bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

Prema njegovom nalazu kao sudskog vještaka, nakon pregleda 281 džamije i 42 rimokatoličke crkve - gotovo 95 posto pregledanih vjerskih objekata bosanskih Hrvata i Bošnjaka je uništeno na teritoriji koju su 1992. godine zauzele srpske snage. To prema haškom tužiteljstvu ide u prilog obrasca protjerivanja i što većeg uništenja mogućnosti života nesrpske populacije u općinama na koje su vlasti bosanskih Srba polagala prava.

Suci su obavijestili i javnost da od četvrtka počinje regularna pauza u suđenju, zbog priprema daljnjeg dijela postupka.

Iako je za ovaj tjedan bio najavljen iskaz vojno-obavještajnog analitičara Rejna Tunensa (Reynaud Theunens) on je odgođen za nastavak suđenja, nakon 16.listopada ove godine do kad traje pauza. Tunens je podsjetimo tijekom proteklih godina načinio niz stručnih izvještaja o vojno-političkom zapovjednom lancu bosanskih Srba za vrijeme rata.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG